Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals grävde efter sina rötter

/
  • Christina Bohlin, Stockholm, Lennart Fängström, Strängnäs, Göran Lindberg, Simeå, Erik Brask, Högbo och Ingela Fängström, Strängnäs tog hissen ner till källaren för att få hjälp med datasök. Men Erik med soldatnamnet Brask var mest intresserad av att hitta en speciell person.– Jag ville träffa Lippon. Han håller koll på alla Sveriges soldater. Han håller inga föreläsningar den här gången men jag hoppas stöta på honom.
  • Det var lång kö in till datasalen. En av dem som hade turen att få hjälp under en halvtimme var Gunnar Modig från Valbo. Gunnar har sökt sina släktingar under 30 års tid men har mest letat i kyrkböcker. Att leta på internet kändes ovant. Men Malin Almstedt från Sandviken vet hur man gör. Hon hade släktforskning som projekt i högstadiet och använder nästan bara internet. Nu hittade hon snabbt Gunnars morfar, Knut Granström, som var hyvlare och gift med Matilda.
  • Susanne Eriksson, Ann-Charlotte Gunulf och Barbro Eriksson, alla från Stockholm, hade ställt sig först i kön till en föreläsning om inrikes pass. Ann-Charlotte Gunulf har hittat en kvinna som på 1800-talet använde sig av inrikespass och nu ville hon veta mera eftersom hon inte hittat så mycket om det.– Vi kom inte in på föreläsningen om emigranterna. Den hade varit intressant men de hade för liten sal, berättade Susanne Eriksson.
  • Det är aningen hög medelålder, konstaterade Olle Olsson, från arrangörsstaben. Han hade räknat med kö till datasalen och ordnade med kölappar. Men han hann med att hjälpa Christina Nenzelihs från Norrsundet som ville veta mer om sin mormor och sin farfar.
  • Luften tog nästan slut i utställningshallarna. Många, många ville besöka de olika specialföreningarna.– Men ruschen har inte kommit än. Vi kommer nog vara helt slut efter de här två dagarna men det är enormt kul, tyckte Sonia och Susanne Holz som gärna berättade mer om alla smedssläkter.
  • – Det var lite strul i morse. 500 kataloger var borta och en tältnyckel var försvunnen men nu flyter det, konstaterade projektledaren Claes Embäck och kollade antal betalande med Britt-Marie Persson.

De kom i tusentals till Högskolan för att söka sina förfäder. De allra flesta har redan långa, långa antavlor som de forskat fram men nu fick de möjlighet att få hjälp att komma vidare. Släktforskardagarna är helt klart något som engagerar.

Annons

385 personer ville lyssna på författaren och journalisten Maja Hagermans föredrag om ”Om konsten att uppfinna sina förfäder”. Andra ville lyssna på föredrag om emigration, släktbilder och soldater. Högskolan fullkomligt svämmade över av vetgiriga släktforskare. Trycket var så stort att många inte fick plats på föreläsningarna och till datasalen var det lång kö för att få hjälp med att söka släktingar via internet.

Precis lika mycket folk var det i utställningshallarna där Gästriklands Genealogiska förening, Judiska släktforskarföreningen, Riksdagsbiblioteket, Ancestry, Föreningen för smedsläktsforskning, Sällskapet Vallonättlingar, Lappmarkens släkt- och bygdeforskare och många, många andra berättade om sin forskning, sålde böcker och cd-skivor med register.

Släktforskning är stort, riktigt stort speciellt hos den äldre generationen.

Mer läsning

Annons