Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Blank sjöng för Norge

/

Gävles socialdemokrater samlades för att hedra offren för bomattentatet i Oslo och massakern ute på Utöya.

Annons

Det var mellan 200-300 som kom till Stortorget på fredagen för att uttrycka sin sorg, vrede och medkänsla. Socialdemokraterna och ungdomsförbundet SSU:s höll i manifestationen för demokrati och solidaritet. Ceremonin inleddes med att kommunalrådet Carina Blank (S), för dagen klädd i svart klänning, sjöng Mikael Wiehes version av den amerikanska protestsångaren Woody Guthries "This is your land". Under tiden växte sig kön till kondoleansboken lång och på torget låg en svart duk dit Gävlebor gick fram och lade röda rosor.

Peter Bergström (S), Gävle Arbetarkommuns ordförande, höll ett tal för att hedra offren och manade till fortsatt kamp för demokrati och öppenhet.

– Det här var en högerextremists attack på Norge och på socialdemokratin i syfte att skrämma människor bort från politiskt engagemang. Bland de barn och ungdomar som blev skjutna ute på Utöya förra fredagen fanns det kanske en framtida norsk statsminister, sa Peter Bergström.

Även Linnéa Wickman, SSU:s ordförande i Gävle, talade. Hon levde sig in i mardrömmen för systerorganisationens medlemmar och citerade den norska statsministern.

– De här ungdomarna från AUF brann för att förändra världen och trodde att det var möjligt. Jag har många gånger åkt på SSU:s sommarläger för att träffa nya kompisar, lära mig saker och bli lycklig. Som Jens Stoltenberg sa: "Utöya som var min ungdoms paradis har nu förvandlats till ett helvete", sa Linnéa Wickman.

Carina Blank sjöng ytterligare ett par visor och under tiden skrev Gävlebon Eva Huss sina kondoleanser till de drabbade i Norge, en ingivelse av medmänsklighet.

– Det är otroligt viktigt. Jag läser en datakurs i närheten och hade några ärenden på stan när jag fick se det här och kände att jag ville visa mitt deltagande, säger Eva Huss.

Mer läsning

Annons