Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Brunstiga älgar charmade lärare

/
  • De portugisiska lärarna Patricia Marta och Maria Docastelo gillade gårdagens besök vid älgparken i Kybacka gård.
  • Det är första gången Konstantinos Akoglou från Grekland ser livs levande älgar och passar på att fånga det exotiska djuret på bild.
  • Vainius Zajankauskas från Litauen tycker att det är roligt att umgås med ungdomar från andra länder.

Nu besöks Stora Sätraskolan av elever och lärare från sju europeiska skolor som ingår i ett EU-finansierat utbytesprojekt. I går fick de långväga gästerna se allt från Gävle stadshus till brunstiga älgar i full karriär.

Annons

– Det var väldigt intressant. Jag har bara sett älgar på film förut, utbrister den rumänska lärarinnan Liliana Vlaiculescu storögt under besöket på älgparken vid Kybacka gård.

Hon var inte den enda som upplevde närkontakt av tredje graden med skogens konung i går.

Det gjorde också elever och lärare från sju olika skolor i Europa som kommit till Gävle och Stora Sätraskolan genom EU-projektet.

Meningen med projektet är bland annat att lära av varandras skolsystem berättar Stora Sätraläraren René Ameztegui.

– Det är ett multilateralt projekt som heter Young European says: break walls, be tolerant. Vi har blivit beviljade EU-pengar för att resa till olika länder och skolor. Syftet är att vi ska vara öppna mot varandra och lära känna varandras kulturer.

Vainius Zajankauskas från Litauen gillar vad han har sett.

– I dag har vi vandrat runt i Gävle och tittat på museer. Gävle är en väldigt fin stad. Det här samarbetsprojektet är jättebra, det är roligt att umgås med ungdomar från andra länder.

I går fick de umgås med mer än bara ungdomar.

Ute vid älgparken i Kybacka hade tjuren Dennis en förtjust publik när han rusade vilt mellan de brunstiga honorna i hagen.

För Guste Vasiliauskaite från Litauen var det första gången som hon såg älgar. Hon blev inte rädd för djuren, men var imponerad.

– Det var häftigt! Älgarna var större än vad jag trodde och det var kul att se när de sprang fram och tillbaka.

Mer läsning

Annons