Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: De ska sätta Gästrikland på filmkartan

/
  • En scen ur ”The Box” med en rollerskejtande tjej somfått tag på påsen med det eftertraktade innehållet.
  • Producenten Madeleine von Sivers. ”Kortfilmen ska visa att Sverige och Gästrikland mycket väl kan vara en plats för internationella produktioner”, säger hon.
  • Lasse H Malmjärn är teknisk producent. Särskilt stolt är han över den unika kamerabilen som möjliggör filmningar ur alla               möjliga vinklar.

En kortfilm på sex minuter snor man inte ihop på en kafferast. Nej, tre dagar tar filmteamet bakom ”The Box” på sig för att spela in action­scenerna i Sandviken och Gävle.

Annons

I förrgår handlade det om en biljakt på väg 272 söder om Sandviken. I går ägnades hela dagen åt inspelningar på Rådhustorget, med bland annat en motorcykeljakt, och i esplanaden intill. Många tagningar blev det, kan man gott säga...

Kombinationen noggrannhet och tålamod är en dygd för filmarbetare. Det fick ett 50-tal ideellt medverkande statister erfara i går.

– Vi vill naturligtvis att resultatet ska bli riktigt bra och bli ett embryo till en långfilm vad det lider, kommenterade producenten Madeleine von Sivers. Dessutom vill vi gärna sätta Gävle och Gästrikland på kartan för här finns perfekta miljöer och en underbar natur för filminspelningar. Och infrastrukturen är så mycket bättre än i exempelvis Stockholm där det blir allt svårare att få utrymme.

”The Box” är en actionladdad historia om en påse med ett eftertraktat, livsviktigt innehåll (hemligt än så länge) som jagats av skurkar och annat löst folk ända sen 1950-talet. Därför kommer det i dag att ske just i 50-talsstil under de fortsatta inspelningarna, fast då vid Dagnys Hörna på Nygatan.

Tekniken som används är på väldigt hög nivå, kan liknas vid en Hollywoodproduktion, och syftet är att visa övriga filmvärlden att Sverige mycket väl kan hantera internationella storproduktioner. ”The Girl With the Dragon Tattoo”, delvis inspelad i Hälsingland, anses som ett startskott.

Lasse H Malmjärn, född i Sandviken. är teknisk producent och en av initiativtagarna till pilotprojektet.

– Familjen bodde ett par år på Västerled (Björksätra), berättar han. Mormor bor i Hofors och vi har sommarstuga i Storvik, så min kärlek till distriktet och dess lokala miljöer och omgivningar har bidragit till att vi förlagt inspelningarna hit.

Lasses bästa ”vapen” är en unik, iögonfallande Scorpio Camera Car där den påbyggda kameraanläggningen på en kran uppe på taket kan snurra runt 360 grader och filma i mängder av olika vinklar. Därför kan detta vara en av de mest avancerade kortfilmer som spelats in i Sverige. Samtidigt är det både effektivare och mindre kostnadskrävande än med äldre teknik.

Kortfilmen kommer att ha premiär på Göteborgs filmfestival och är tänkt att marknadsföra svensk filmindustri och är en flirt med Hollywood.

– Vi hoppas att det kan generera filmprojekt till Sverige och Gävle, säger Madeleine von Sivers. Under produktionen engagerar vi många olika lokala aktörer som elever vid Bessermerskolan i Sandviken, Gävle kommun, Polhemsskolan med flera.

TV: David Holmqvist /Text: Stefan Andersson

Mer läsning

Annons