Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Det sjungande hotellet

/
  • De är överens om att Gasklockan är en härlig operascen och att det är jättekul att bo på det sjungande hotellet. Från vänster Staffan Liljas, Hedvig Hasselström och Ulrika Tenstam.

Gick ni över Centralplan i tisdags förmiddag och hörde skönsång? I så fall hörde ni något mycket ovanligt, en basversion av en sopranaria ur Puccinis enaktare ”Gianni Schicci”.

Annons

Operahögskolans examensarbete, de två enaktarna av Giacomo Puccini, har premiär i dag, torsdag.

Men delar av sångerna ur ”Il Tabarro” (Kappan) och ”Gianni Schicci” har grannarna till Järnvägshotellet säkert hört många gånger vid det här laget. För under repetionerna har de sexton sångarna bott på hotellet – ja, de är de enda gästerna just nu.

– Det har varit roligt från första dagen. Vilket härligt gäng! säger hotellägaren Margareta Lund.

Klagomål från grannarna? Nej, inget som har nått Margareta eller operasångarna i alla fall.

– Men vi har hört livemusiken från CC-puben. Och om vi skulle dra på för fullt en kväll så skulle de nog höra oss också, säger Staffan Liljas.

– I går var det tenorduell i korridoren. Då var det fullt klös.

De två föreställningarna är alltså operaelevernas examensarbete. Gasklockorna är en arena som de verkar gilla. Det är något alldeles speciellt att spela där .

– Det är väldigt torr luft där, så vi måste svabba golvet och hålla på för att det ska fungera, säger Hedvig Hasselström.

Hur är det då att sjunga i Järnvägshotellet?

– Det är jättebra akustik och luftfuktigheten är bra.

Dessutom går det alldeles utmärkt att sjunga ut över Centralplan från fönstren i hotellets sällskapsrum, det kunde var och en som gick förbi där i går konstatera.

Och den som vill höra hela arian torde skaffa biljetter till föreställningarna i Stora Gasklockan.

Mer läsning

Annons