Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Det surrar på Gävle Teater

/
  • Edward Warburton har lyft upp fem bikupor på Gävle teaters tak. Här ska han i sommar odla en grönskimrande och mintsmakande lindhonung.
  • Just nu är det drygt 100 000 bin som bor på teaterns tak, men till slutet av sommaren kan de vara närmare en halv miljon.

Bikupor på Gävle Teaters tak ska göra stan skönare. I sommar kommer 400 000 bin att odla en grönskimrande lindhonung med mintsmak.

Annons

Gävle gör världsmetropolerna sällskap. I New York, London, Berlin och Paris finns det redan i dag bikupor på hotelltak och offentliga byggnader. Nu har Västra Gästriklands biodlarförening följt trenden, det är inte längre bara själva byggnaden som gör Parisoperan till en förebild för Gävle teater.

– De har satt ut bikupor på operans tak för att göra Paris till en grönare stad och nu vill vi på samma vis göra Gävle vackrare. Alla de som har innegårdar med blommor, frukträd och grönsaker kommer att märka att bina hjälpt till med pollineringen, säger Edward Warburton som är föreningens ordförande.

Kommunen och Gävle Teater nappade på idén. I går lyftes fem kupor upp för de sju våningarna till teaterns tak med en skylift. Nu är det sammanlagt hundratusen bin i kuporna, men till slutet av sommaren kommer de att ha förökat sig och vara närmare en halv miljon. Att de ska besvära Gävleborna är ingen risk, menar Edward Warburton.

– Det här är snälla bin som får försvarsinstinkt först när någon kommer närmare kupan än tre meter. De är inte som getingar som söker sig till saft och kött om sommaren. Man märker sällan av bin, de jobbar snabbt och är bara intresserade av nektar och pollen. Jag hade en miljon bin på min tomt ute i Bönan förra sommaren och grannarna kom och frågade mig om jag verkligen hade några bin kvar eftersom de inte hade sett några. Skulle det mot förmodan bli oroligt i något samhälle så att de blir aggressiva får vi helt enkelt ta bort den kupan.

Att sätta bikupor högt upp på hustak har sin poäng.

– Bin börjar samla nektar och pollen så snart det blir tio grader varmt. Temperaturen stiger snabbare högre upp i luften och det gör att de börja arbeta tidigare på dagen och hinner producera mer honung.

Föreningen ser innerstan som en outnyttjad honungskälla. De bin som nu finns på teatertaket kommer att arbeta inom ett område med en radie på två kilometer. Just nu verkar det vara nektar och pollen från maskrosor och tulpaner som fångar deras intresse, men på sikt är det Gävles lindar som hägrar.

– Vi har länge suktat efter lindarna här längs allén. När de slår ut i juli kommer bina att samla in deras nektar som är mycket söt och ger mer honung än andra växter. I augusti kommer vi sedan kunna skörda en grönskimrande honung med mintsmak.

Bisamhällena kommer att bli kvar uppe på teaterns tak efter sommaren och fler kupor kan komma att placeras ut runtom i centrum vartefter.

– Just nu tittar vi på fler platser som ägs av kommunen där vi kan ställa kupor, men det går också bra att ställa dem på taken av lägenhetshus om de som bor där vill det.

Mer läsning

Annons