Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Ett jättelyft för Österfärnebo

/
  • Ulf Gillström höll i invigningstalet inför en stor skara Österfärnebobor som hade kommit för att få sig en glimt av det nya biblioteket.
  • Givetvis bjöds det på tårta under invigningen. Åsa Wirén Jonsson är bibliotekschef i Sandviken och hon tycker att det är viktigt att det finns bibliotek i kommundelarna och menar att det blir en mötesplats för invånarna.
  • Pernilla Nygren kom med dottern Engla Nygren Granberg, som gillar att läsa äventyrsböcker.
  • Elina Igelund hade tagit med sig mormor Kerstin Gustavsson och morfar John Gustavsson till invigningen. Elina själv gillar att läsa och säger att hon nog kommer att tillbringa en hel del tid på biblioteket.

I går var det äntligen dags. Det nya biblioteket i Österfärnebo invigdes med pompa och ståt och lokalen fylldes snabbt av nyfikna besökare.

Annons

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulf Gillström höll invigningstalet och lånade en känd fras som brukade användas vid tillkännagivandet av Nobels litteraturpris: Äntligen!

Och det var nog många invånare som höll med honom.

Strax efter lunch fylldes det nya biblioteket av lokalinvånare som alla var nyfikna på ortens senaste tillskott.

Det bjöds på tårta, pepparkakor och cider och givetvis lånades det ut böcker. Och det lånades ordentligt under den första dagen. 97 böcker lämnade hyllorna och fick följa med förväntansfulla bokslukare hem.

Sedan biblioteket brann den 17 oktober 2009 har Österfärnebo väntat på att det gamla ska ersättas. När det nu står klart konstaterar Ulf Gillström att det är mer än bara ett fint bibliotek.

– Det här är kanon, otroligt bra. Kommunens vackraste bibliotek och så har de ju kommunens vackraste sporthall också, säger han.

En av de första som passade på att låna hem var Elina Igelund, som fyller nio år om fyra dagar. I går lånade hon fyra böcker, och det blev spökhistorier och äventyr. Hon går i Österfärnebo skola och berättar att hon tycker att läget för biblioteket är perfekt.

– Det är väldigt fint och väldigt nära skolan, det är bra. Jag gillar att läsa så jag kommer nog att vara här ganska mycket, säger hon.

Hon hade tagit med sig mormor och morfar till invigningen, som också var imponerade.

– Fantastiskt bibliotek, men det är tragiskt att det gamla brann ner, säger morfar John Gustavsson.

– Men nu när det blev så är det ju bra att vi fick ett nytt. Det är väldigt fina färger, säger mormor Kerstin Gustavsson.

Bosse Eriksson är förvaltningschef på kultur- och fritidskontoret och säger att det finns fler funktioner för biblioteket än att låna ut böcker.

– Det är många som kommer hit. Det är inte en slump att det hamnade just här. Det ska ligga nära skolan för att vara en del av den och en del av studierna. Men det är också en viktig del av samhället, en social mötesplats, säger han.

Pernilla Nygren med dottern Engla Nygren Granberg var två nyfikna besökare som kom för att vara med på invigningen.

Pernilla Nygren berättar att biblioteket är ett stort lyft för byn.

– Helt fantastiskt, i dag är man stolt. Det är ett jättelyft för byn. Tillgängligheten är fantastisk. Vi har nog kommunens finaste bibliotek nu, säger hon.

Det är väldigt fint och väldigt nära skolan, det är bra. Jag gillar att läsa så jag kommer nog att vara här ganska mycket, säger hon.

Elina Igelund

Mer läsning

Annons