Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Full rulle i GD-huset

/
 • Chefredaktör Maria Brander tar emot de första besökarna.
 • Sju tidningar per sekund kan tryckeriet spotta ur sig. Men mycket kan gå fel längs vägen.– I bland får vi banbrott när det bara är 500 exemplar kvar att trycka. Då får man börja om, säger platschef Erik Jonsson på Mittmedia Print.
 • Saken är klar. När nioåriga Elin Berg fick chansen att utforma sin egen löpsedel var det inget snack om vad som skulle stå på den.
 • Layouten har förändrats en hel del på 20 år, konstaterar Nils-Gunnar Kempe som tittar i ett gammalt tidningslägg.
 • Kakorna i ena hörnet av centralredaktionen fungerade som en magnet på besökarna. Här är det Emelie Bokström som provsmakar.
 • Fotografen Lasse Halvarsson berättar om sina bilder.
 • Magnus och Lena Lundberg går tipsrundan.
 • Femåriga Alfons Josefsson och nioåriga storebrorsan Albin fick varsin kram av maskoten Tjäderväder.
 • Birgit Viklund jobbade som springflicka på Gefle Dagblad på 50-talet. – Det har hänt mycket sedan dess, konstaterar hon.
 • Konstnären Daven Xu valde att måla av ett fotografi med ett gäng kvinnor som överlevt bröstcancer. På bilden syns Ingela Palmqvist, Margareta Mangeled, Marika Toumisto-Styrh, Daven Xu, Kerstin Johansson, Birgitta Thomasson och Annika Widebeck.
 • Joachim Otteny i samspråk med fotochefen Leif Jäderberg.

Nioåriga Elin Berg ska bli lika bra som Zlatan.

Löpsedeln är redan klar.

Den utformade hon själv i går på Gefle Dagblads centralredaktion.

Annons

För första gången på många år öppnade Gefle Dagblad portarna till redaktionen och tryckeriet.

Intresset var oväntat stort – uppskattningsvis 500 besökare kom för att prata med medarbetarna och lära sig mer om hur det går till att göra tidning.

– Vi har haft Gefle Dagblad i alla år, så det är kul att se vad ni håller på med, säger Dick Olsson som gick en tipspromenad på centralredaktionen.

Dagen till ära hade GD fått besök av konstnären Daven Xu som målade en tavla utifrån en bild i tidningen.

En bit därifrån visade redigeraren Lotten Löfblad hur en löpsedel blir till och fotografen Lasse Halvarsson berättade historier kring några av sina bilder.

GD-sportens chef Stisse Åberg intervjuade Brynäs IF:s sportchef och före detta målvakt Micke Sundlöv som bekände att hockeylaget har betytt lika mycket för honom som familjen. I ena hörnet av centralredaktionen tog många chansen att smaka på Helena Björklunds hembakta kakor och prata med två av GD:s krönikörer.

Störst intresse visade besökarna för tryckeriet – de guidade turerna var fulltecknade. Platschefen Erik Jonsson lotsade runt stora grupper och fick svara på mängder av frågor kring tillverkningsprocessen där datafiler blir till plåtar som hamnar på valsar som gör avtryck på papper som skärs och häftas och packas och till sist rullar ut till tidningsbuden i form av buntar.

– Vi kan trycka 30 000 tidningar i timmen vilket innebär ungefär sju per sekund. Men det gäller hela tiden att hitta rätt balans i alla delar i processen och nästan varje kväll uppstår det något problem som man får lösa längs vägen.

Ibland blir bilderna i tidningen suddiga på grund av misspass. Då har de fyra färgerna som bygger upp en bild inte hamnat exakt rätt på tidningssidan.

– Det kan i sin tur bero på att papperet sväller. Därför är det viktigt att temperaturen och luftfuktigheten i tryckeriet är rätt, såväl sommar som vinter, säger Erik Jonsson.

Mer läsning

Annons