Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Gävlelimpan kan vinna pris

/

Älgar och krokodiler, bullar med lingon och wienerbröd med lemon curd.

Ska inte det duga för en kräsen jury? På fredag får Nora Kjellberg Sundquist och Cornelia Skalin svar på detta.

Annons

I dag åker Nora Kjellberg Sundquist och Cornelia Skalin till Göteborg för att på torsdag och fredag tävla i skolmästerskapet i bageri och konditori.

Tjejerna går tredje året på Polhemsskolans livsmedelsprogram med inriktning bageri och de har valts ut av sina lärare till denna tävling. Nu har de tränat i flera veckor inför detta. De har provbakat, smakat och till slut bestämt vad de ska göra och därefter finslipat.

Total är det 14 skolor från hela landet som deltar i mästerskapet och de kategorier som det tävlas i är wienerbröd, vetebröd, matbröd, princesstårta och marsipanfigurer.

Cornelia och Nora känner sig riktigt taggade inför resan.

– Det ska bli jättekul, men det är också lite nervöst förstås, säger Cornelia.

I kategorin matbröd har tjejerna tagit fram ett eget recept och formerna på bröden är olika och naturligtvis kallas de för Gävlelimpan.

Det är även fyra olika sorters vetebröd och innehållet är bland annat äpplen med kanel, blåbär och det lite annorlunda innehållet lingon.

Princesstårtan ska innehålla det en vanlig princesstårta ska innehålla, men utseendet får de tävlande själva bestämma. Dessutom ska tårtan ha en signatur.

Vad gäller marsipanfigurerna har Nora valt att göra en älg och Cornelia har gjort en krokodil, och det viktiga i slutresultat är att figurerna ska vara identiska.

Wienerbröden består av fyra olika sorter och de ”vanliga” bröden innehåller inte vaniljkräm som är det vanliga, utan lemon curd, en mer syrlig smak som passar utmärkt att bryta med det söta wienerbrödet. Annat innehåll är pistage tillsammans med hasselnötskärnor, vanilj och hallon.

Noras favorit är att baka är vetebröd och Cornelia tycker bäst om wienerbröden.

– Det har av naturliga skäl inte blivit så mycket bakat hemma den sista tiden, säger både Nora och Cornelia.

– Mamma har saknat det, säger Cornelia, så det blir nog nya tag efter tävlingen.

Tjejerna har tränat i ungefär fyra veckor och de två sista veckorna har de legat i hårdträning och bakat de olika bröden varje dag. Med på resan åker förutom tjejerna även två av deras lärare.

Så nu är det bara att hålla tummarna och hoppas att deras bakverk ska falla juryn i smaken.

Mer läsning

Annons