Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Godisstopp i Gävle

/

En industriepok är på väg att ta slut i Gävle när Cloetta vill lägga ner fabriken med drygt 150 anställda. Tillverkningen av Läkerol ska flyttas till Slovakien och Ahlgrens bilar ska i framtiden tillverkas i Ljungsbro utanför Linköping.

– Man har gått bakom ryggen på oss, säger Wellington Ikuobase, fackordförande i Gävle.

Annons

Förmiddagsskiftet på fabriken kallades till ett informationsmöte i går morse. Två personer visste redan vad som skulle sägas. Wellington Ikuobase fick på telefon veta ledningens planer på onsdagskvällen.
– Jag har inte kunnat sova på hela natten.

Fabrikschefen Johan Stenborg fick beskedet redan för flera veckor sedan.
– Fruktansvärt tungt, säger han om att behöva gå ensam med den informationen, utan att kunna dela den med sina anställda.

I går stod fabriken stilla, och chockade anställda samlades på sina arbetsplatser. Cloetta planerar att hålla igång fabriken fram till den 1 januari 2014. Sedan är det definitivt slut. 120 anställda i produktionen och 32 tjänstemän berörs.
– Jag förstår att det här är ett väldigt tufft besked. Men vi har en överkapacitet och vi måste ständigt se över vår effektivitet och konkurrenskraft, säger Jaqueline Hoogerbrugge, personaldirektör på Cloetta.

Cloetta vill också lägga ner fabrikerna i Alingsås och finländska Aura. Dessutom ska två stora lager i Danmark och Sverige samlokaliseras till en ny lokal i Malmö.

Förändringarna berör 345 personer och beräknas totalt ge en engångskostnad på 320–370 miljoner kronor, men samtidigt en årlig besparing på cirka 100 miljoner.

Enligt Jaqueline Hoogerbrugge är det inte brister hos Gävlefabriken som gör att den läggs ner. Ledningen har gjort en totalbedömning av vilka åtgärder som ger den största besparingen. Gävlefabriken har de senaste åren effektiviserat produktionen och minskat bemanningen kraftigt.
– Vi har gjort ett fantastiskt bra jobb. Vi hade inte kunnat göra mer, säger fabrikschefen Johan Stenborg. I går såg han jobbet att ta hand om sina anställda som den viktigaste uppgiften.

Anställda grät öppet efter beskedet och Företagshälsan fanns på plats för att ge stöttning till personalen.
– En del har jobbat här i 40 år. De har varit lojala med den här fabriken, säger Wellington Ikuobase, som oroar sig för hur det ska gå för många av hans medlemmar.

När Cloetta stänger tre fabriker kommer det att bli nyanställningar i de fabriker som tar över produktionen. Hur många jobb det kan röra sig om kan Cloettaledningen inte svara på. De anställda som riskerar att förlora jobben har förtur, om de är beredda att flytta.

I nästa vecka inleds förhandlingarna med facken och då klarnar det också vad Cloetta kan ställa upp med när det gäller stöd till de anställda.

Wellington Ikuobase ställer frågan vad den svenska fackföreningsrörelsen kunde ha gjort för att försvåra jobbflykten till billigare länder. I många europeiska länder är det dyrt att lägga ner fabriker, så dyrt att företag tvekar.
– Här är det gratis och skattebetalarna får stå för notan. Kanske vi skulle ha gjort mer, säger Wellington Ikuobase.

I dag planerar de anställda på Cloetta i Gävle en manifestation i protest mot beslutet, och Wellington Ikuobase hoppas på stöd från både allmänhet och politiker.
– Vi behöver hjälp. Det är en del av Gävle som flyttar härifrån. Snart är det bara Gevalia och Korsnäs kvar.

Mer läsning

Annons