Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Grav till minne av Tjernobyl

/
  • ”Min uppfattning har varit att vi inte ska bygga några nya kärnkraftsreaktorer. Den uppfattningen hade jag då, den uppfattningen har jag i dag”, säger Ingvar Carlsson, som vid 78 års ålder har målsättningen att börja trappa ner på sina åtaganden.
  • Ett av föremålen var den här glödlampan.
  • Länsmuseet Gävleborg anordnade torsdagens ceremoni. Folkteatern gestaltade med hjälp av en rad personintervjuer Gävlebornas minnen från Tjernobylolyckan. Ceremonin avslutades med att 21 minnesföremål, tillsammans med skrivna budskap, lades i den grav som grävts på museets gräsmatta.

”Det är som om Gävle är någon slags magnet för all skit”, står det på lappen framför en glasburk med kolrester.

Ett av 21 minnesföremål som under torsdagskvällen begravdes vid Länsmuseet till minne av Tjernobylolyckan.

Annons

Sveriges dåvarande statsminister Ingvar Carlsson beskriver perioden som en mardröm.

Klockan är cirka halv sju på torsdagskvällen, och den förre statsministern talar inför en fåtalig men allvarlig grupp åhörare utanför Länsmuseet.

Framför honom på gräsmattan gapar en grav som ska rymma de minnesföremål som Gävlebor bidragit med.

Det hade hunnit passera två månader sedan Olof Palme sköts till döds på Sveavägen, när den ofrivillige efterträdaren och hans fru vandrade utmed den gotländska västkusten.

Det var söndagen den 27 april 1986.

– Morgonen därpå väcktes vi av ilskna telefonsignaler, säger Ingvar Carlsson.

– Det var en medarbetare från statsrådsberedningen som berättade att man hade uppmätt förhöjda värden på Forsmark. Man hade påbörjat evakuering av all personal som inte behövdes för driften. Man visste inte mer än så.

Det var inga skyhöga värden som rapporterades.

– Men i mina tankar var en utrymning redan påbörjad. Hur stort område kan vi behöva utrymma? I vilken riktning blåser det? Blåser det mot Gävle?

Senare samma dag konstaterade experterna att Forsmark inte bar skulden. Förhöjda strålningsvärden uppmättes på fler platser i Sverige. Genom att undersöka vindförhållandena ringades fyra kärnkraftverk i Europa in som möjliga spridningshärdar.

Sveriges ambassadörer krävde besked från de berörda länderna. Under eftermiddagen den 28 april kom svaret.

– Det var från Moskva. De berättade att, ja, i Tjernobyl i Ukraina har en av de fyra reaktorerna allvarliga skador. Redan den 26 april hade reaktorhaveriet inträffat. Men Sovjetunionen hade inte informerat omvärlden – vilket är en oerhörd skandal.

Under kvällen började Ingvar Carlsson fundera.

– Jag undrade naturligtvis var alla kärnkraftshökarna höll hus. Det hade gått ett tag sedan folkomröstningen, och allt oftare hörde jag åsikter som: ”Folkomröstningen bryr vi oss inte om, vi måste satsa på kärnkraften. Den är ju ändå en ren energikälla”. Jag hade inte mycket hjälp av den sortens människor de här dagarna.

Olyckan i Tjernobyl inträffade drygt sju år efter härdsmältan på kärnkraftverket i Harrisburg i USA.

– Den hade inte alls lika stora konsekvenser. Vi har kärnkraftsolyckan i Japan just nu som har mycket stora konsekvenser. Det är viktigt att vi inte förtränger riskerna, utan i stället försöker förstå vad en sådan här energikälla kan medföra för risker och inte skjuta det åt sidan. Därför tycker jag att det är väldigt bra att ni här i Gävle uppmärksammar 25-årsminnet av Tjernobyl på det här sättet.

Mer läsning

Annons