Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Grisjakt i Boulognern

/
  • Mathilda Andersson går sista året på Nytorps naturbruksgymnasium och i går var hon i Boulognerskogen för att visa upp djur för 900 mellanstadieelever.
  • Noor Almasuri på Nynäs montessoriskola tyckte det var kul med utflykt och att besöka djuren.
– Det är en bra dag, vi får mata fåren.
  • Det blev dramatiskt när två av griskultingarna rymde. Med hjälp av Nytorps jordbruksgymnasium fånga upp en av kultingarna. Några Sofiedalsskolans klass 5A och 5B lyckades Morgan Mickelsson från minuter senare fångades även den andra in.
  • Ebba Edfors och Mia Lantz från Stigslundsskolan klappar kalvarna Tora och Dahlia.
  • – Det är kul att vara ute, men det är lite kallt, säger Elin Lundqvist (till höger) från Solängskolan.
Klasskamraterna Maxine Shimba Ljungström (till vänster) och Isabelle Stenbäck höll med.

I går flyttade landsbygden in till staden och 900 mellanstadieelever fick chansen att lära sig hur honung blir till, provsitta traktorer och klappa får.

Annons

Trots uselt väder sjöd Boulognerskogen av liv i går. 900 skolelever vallades runt i parken mellan olika stationer som förklarade olika aspekter av naturen. Representanter för olika föreningar och skolor berättade om spannmål, biodlingar och visade upp skogsmaskiner. Mellanstadieeleverna fick också chans att träffa flera olika djur.
Djuren som kommit hela vägen från Nytorps naturbruksgymnasium i Bollnäs kommun var en favorit hos besökarna.

Enligt Noor Almasuri från Nynäs montessoriskola är det inte ofta de får se livs levande djur i skolan.
– Det är en bra dag, vi får mata fåren, sa djurvännen Noor som själv inte har några djur men gärna skulle skaffa sig ett par gula kycklingar.
Han vägrade låta det ihållande regnet smolka upplevelsebägaren och den inställningen delades av många andra.

– Det är kul att vara ute, men det är lite kallt, sa Elin Lundqvist som går på Solängskolan.
Klasskamraterna Isabelle Stenbäck och Maxine Shimba Ljungström höll med. Under förmiddagen besökte de många av stationerna och de gillade särskilt fåren, även om Maxine hade en invändning.
– Fåren var söta, men de luktade äckligt.
Vid en av grisstationerna blev det dramatiskt värre när ett par kultingar upptäckte ett hål i den provisoriska inhägnaden och tog chansen. Goda råd var dyra, tänkte Nytorpläraren Karin Jonsson som rådigt engagerade Sofiedalsskolans klass 5A och B i uppfångandet.

– Sätt upp en mur här, sätt upp en ring så att grisen inte springer igenom, ropade hon till eleverna som uppspelt motade de skenande griskultingarna.
Trots samarbetet krävdes det mer än fem minuter och åtskilliga infångningsförsök innan sista kultingen slutligen återförenades med kompisarna i hagen.

– Det var inga andra djur som rymde under dagen, men det var ganska kul faktiskt, skrattade Nina Nurmesniemi över telefon senare på dagen.
Hon är kommunikatör på Lantmännens Riksförbund som organiserat konceptet ”Jorden och skogen i stan”. I samarbete med flera föreningar ger man stadsbarn chansen att komma i kontakt med lant- och skogsbruk. Något som har blivit allt ovanligare, enligt

Nina Nurmesniemi som menar att den kontakten är viktig för att förstå hur saker går från jord till bord.
– Det är väl jätteviktigt att de förstår kedjan, hur det hänger ihop. Det förstår man inte av anonyma förpackningar i affären.
I dag är Jorden och skogen i stan öppet för allmänheten mellan 10-15.

TEXT: Erik Bergström
FOTO & FILM: Annakarin Björnström
REDIGERING: Nina Wahlman

Mer läsning

Annons