Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Här kläcks kycklingarna

/
  • Än syns inte könen på glina, men några tuppar kommer att behöva säljas för att upprätthålla rätt balans mellan könen. Vi håller tummarna för att de slipper bli Chicken McNuggets.
  • Det är bara tjejer som går naturbruk andra och tredje året med smådjursinriktning på Gävle Praktiska Gymnasium. De som deltar i kläckningen är från vänster och nedåt: Martina Fullqvist, Rebecca Ståhlberg, Josefin Storm, Jasmine Falk, Malin Sjöstedt och Linn Öqvist.

Twitter på riktigt. Det fick GD uppleva i går då vi mötte kvittrande kycklingar med enbart några timmar på sina smala nackar.

Annons

Det är varmt i ”Djurrummet” på Gävle Praktiska Gymnasium.

I en italiensk äggkläckningsmaskin har 23 befruktade avelsägg legat och puttrat under tre veckor.

I förrgår vid lunchtid tittade de första två dunbeklädda småttingarna fram. Nu kvittrar 13 nykläckta förmågor omkring i en grön bur.

Ansvariga naturbruksläraren Carin Bolander pekar på ett ägg i apparaten bredvid där lite dun rör på sig ur en spricka:

– Den här kycklingen svarar inifrån ägget när jag säger ”pip-pip”, men är inte redo riktigt än, berättar hon.

Äggkläckningsmaskinens motor vänder automatiskt på äggen varannan timme precis som en riktig kycklingmamma. Kissar på äggen kan den dock inte konsten att göra som sin animaliska förgrundsgestalt.

Under några dagar ska de tas om hand av tjejerna som går naturbruk med inriktning djur.

Projektet är en del i kursen fågelkunskap där eleverna får lära sig om allt från kungsörnar till såna här små krabater.

Därefter kommer gullefjuna att växa upp på deras lärare Carins hönsgård. Redan efter 16 veckor börjar hönorna värpa ägg.

De 13 utkläckta kycklingarna är spräckliga och tillhör två raser. Den ljusgrå typen kallas grönvärpare av den enkla anledningen att de ploppar ur sig gröna ägg. De svartburriga med orange näbb har kinesiskt ursprung och kallas dvärgkoshin.

Hälften av kycklingarna blir tuppar och hälften hönor och samtliga kan bli upp till tolv år gamla. Men det är svårt att avgöra kön nu.

Namn har de inte fått än men själva äggen döptes av elever till saker som Princess Di, Harry, Frodo, Luke Skywalker och Yoda. Återstår att se vad de ska heta ute i det fria.

De kan i alla fall glädja sig över att de inte ska bli människomat utan i stället får leva frigående utomhus.

Mer läsning

Annons