Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Här räddar de indianer

/
  • Eleverna på Engelska skolan belönades med isglass efter fullgjort sånguppdrag.
  • Skivinspelning pågår. Jonas Strömberg skötte ljudet, Rebecca Lane visade takten och eleverna sjöng tillsammans med Snakeman.
  • Mrs Rebecca Lane.
  • Snakeman, eller Jacques Torvinen som han egentligen heter, har skrivit både text och melodi till Butterfly som förhoppningsvis ska hjälpa Lakotaindianerna att få tillbaka sitt språk och sin kultur.
  • Snakemans cowboyboots, kanske i äkta ormskinn.

17 elever från Engelska skolan ska hjälpa Lakotaindianerna att få tillbaka sitt språk och sin kultur. Tillsammans med musiker från den ideella organisationen Tree Snake har de spelat in en skiva som ska säljas till förmån för skolan i USA.

Annons

Flyg, fjäril, för fred och kärlek, sjöng barnen i kör med stor inlevelse. För solosången stod Jacques Torvinen, eller Snakeman som han kallas. På 20 minuter hade de tillsammans lagt sången till låten Butterfly som ska säljas via nätet och på så vis inbringa pengar till skolprojektet i South Dakota.

För Snakeman och hans kollega, Sky, började projektet för ett par år sedan.

– Jag såg en intervju med Russel Means på nätet och blev intresserad.

2009 besökte Snakeman och Sky South Dakota, berättade att de ville hjälpa till och fick veta mer om projektet. Snakeman berättar hänfört om den runda skolan, formad som en gigantisk tipi i tre våningar och om de växthus indianerna hoppas ska komma på plats så reservatet ska kunna bli självförsörjande på grönsaker.

– Men det saknas undervisningsmaterial och bänkar. Skolan bara står där och barnen väntar. Det finns statliga och kristna skolor men där vill de inte gå. Skivan blir vårt bidrag för att hjälpa till.

Skolmodellen kallas Total Immersion School och grundades av naturfolket maorierna i Nya Zeeland. Deras kultur och språk höll på att dö ut men tack vare skolorna går kulturen och språket i arv. På många andra håll har skolor efter samma koncept grundats.

Samarbetet mellan Tree Snake och Engelska skolan började för bara några veckor sedan men eleverna, som går i årskurserna fyra, fem och sex, hade förberett sig väl och kunde redan texten och melodin som Snakeman skrivit. Själva inspelningen gick därför förvånansvärt snabbt.

– Nu släpper vi singeln för att dra igång kampanjen. Budskapet är fred och kärlek och vi hoppas beröra.

Skivan går att ladda ner via nätet, www.treesnake.org, för 60 kronor. Snakeman hoppas att åtminstone 100 000 personer ska gilla det de hör och bidra till skolan. Det skulle innebära sex miljoner kronor till Lakotaindianernas skola och framtid.

Mer läsning

Annons