Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Här rev björnen Dennis får

/
  • Dennis Olsson och hans hund tillsammans med de får som är kvar efter björnattackerna.

Bonden Dennis Olsson hade från början 95 får, men efter björnattackerna i Åbyggeby finns nu bara 67 kvar. Elva får har hittills konstaterats döda och resten saknas. Nu har länsstyrelsen bestämt sig för att björnen ska skjutas.

Annons

Dennis Olsson är bedrövad när GD:s utsände träffar honom i Åbyggeby. Han har levt i en lantlig idyll som deltidsbonde med får, kor och skogsbruk sedan 1998, men nu har tillvaron förändrats. Och det är björnen som är anledningen.

I söndags hittade Dennis Olsson ytterligare tre kadaver av får som attackerats av björn. Nu har han fått flytta fåren till ett säkrare område där hans hund vaktar dem.

I måndags skickade han in en ansökan om skyddsjakt av björn, och länsstyrelsen beviljade den i förrgår. Dennis Olsson har själv lagt ut 40 000 kronor på stängsel men är kritisk till att länsstyrelsen inte hjälper till med rovdjursstängsel.

– Jag har haft angrepp på får tidigare. Jag ansökte tidigare om rovdjursstängsel. Det tog då hela 21 månader innan länsstyrelsen kom med ett beslut – om att man avslagit ansökan. Djuren uppe i skogen lever som i en skräckfilm. Något måste göras, det har aldrig i modern tid funnits så mycket björnar i området, säger Dennis Olsson.

På natur- och viltenheten på länsstyrelsen följer man nu noga vad som händer.

– Vi prioriterar det här ärendet och vi hoppas att björnen fälls så snabbt som möjligt, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Men Dennis Olsson menar att om han ska kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet behövs mer hjälp från länsstyrelsen.

Vad skulle ett rovdjursstängsel betyda för din verksamhet?

– Det förändrar saker och ting fullständigt då djuren blir mer skyddade. När jag startade verksamheten fanns inte det här rovdjurstrycket som finns nu. Man känner med djuren och jag vill inte att de ska råka illa ut, säger Dennis Olsson.

Jaktledare som utsetts av länsstyrelsen har nu kallat in professionella björnjägare.

– Blir björnen överrumplad och stressad så kan han även attackera oss jägare. Det är inte som att gå ut och skjuta en trafikskadad älg – det här är betydligt farligare. Så fort vi får kontakt med björnen hoppas vi ta livet av den på ett snabbt sätt, säger Karl Bertil Johansson som är jaktledare.

Mer läsning

Annons