Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Här rullar de in för besiktning

/
  • I branschen beskrivs Invacares Christer Nyqwist som rollatorkungen. Han kan vara hjälpmedelsektorns Ernst Kirschsteiger.
  • – Det är något krångel med turbon, skämtade Mats Johansson efter att ha kontrollerat Ivan Jacobssons frus rollator.
  • Många äldre passade på att få gratis rollatorbesiktning igår på Hjälpmedel Sam i Hagaström.
  • Gun Skog har haft sin blå Samhall Rehab i ungefär femton år. Hon fick hjälp med vänsterbromsen som var lös.
  • För femte året i rad ordnades rollatorfestival med reducerade priser och gratis besiktning.

Precis lika viktigt som att besiktiga bilen är det att rollatorn är säker. Men nu för tiden är det inte bara funktionen som är viktig. Priserna varierar kraftigt och det går till och med att styla sitt ekipage efter behag.

Annons

Klockan är tio och en hord med förväntansfulla pensionärer lunkar eller rullar makligt in på Hjälpmedel Sams lokaler i Hagaström. I dag är det rollatordag. Maud Horn har åkt hit med maken Claes från Norrsundet för att inhandla sin första rollator. Valet föll på klassikern Carl-Oskar som kostar 3 300 kronor. Däromkring ligger också snittpriset på en rollator idag.

– Den har stora hjul så jag kan gå säkert i snön i vinter, säger Maud.

Gratis besiktning av experter erbjöds också.

– Vi kontrollerar att alla skruvar sitter åt och att bromsar, däck och lager fungerar. Rollatorn ska gå lätt att köra, förklarar teknikern Mats Johansson.

Samhället blir mer och mer konsumtionsinriktat. Det gäller även rollatormarknaden som tills för bara några sedan till största del sköttes av landstingen.

– 40-talisterna har högre krav än dagens äldre och vill bestämma mer över hur deras rollator ska se ut, menar Christer Ny-qwist, representant för Invacare.

Han visar en demotavla för modellen Rollator Jazz som företaget säljer. Med hjälp av magneter kan konsumenten byta ut lock till bagageluckan eller välja blommiga färger till skenorna.

Daniel Sjödén är försäljningsansvarig för tillverkaren Swereco. Han liknar rollatormarknaden med bilar.

– Förr var det Volvo 740 som gällde för allihop. Nu ställs nya krav på oss i branschen att erbjuda ett mer varierat utbud, säger han.

Mer läsning

Annons