Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Här skjuts halmen ut

/
  • Pia Sedvall rattar halmströrivaren som är en fransk konstruktion. Maskinen kostar cirka 250 000 kronor och Lundsbackens gård är pionjärer i Sverige med att använda denna apparat i nötköttsproduktion.
  • Herefordtjuren Cello och angusen Julle blir besprutade med hö.
  • Angustjuren Julle verkar inte alls bekommen över att få massa hö sprutat över sig. Han fortsätter bara tugga i lugnan ro.
  • Cello är en Herefordtjur. En ras som härstammar från Storbritannien.
  • Pia Sedvall rattar halmströrivaren som är en fransk konstruktion. Enbart maskinen kostar cirka 250 000 kronor.
  • Pia och Erik Sedvall kunde stolt ta emot utmärkelsen
  • Jan Thorén och Lotta Zetterlund från Lantbrukarnas Riksförbund var på besök hos Erik och Pia Sedvalls gård för att prisa dem. Förutom att de får äran att komma till Köttriksdagen i Östersund och nomineras till Sveriges bästa nötköttsföretag i konkurrens med 18 andra länsvinnare fick de en uppsättning sylvassa knivar.
  • Pia och Erik Sedvall kunde stolt ta emot utmärkelsen

Länets bästa nötköttsföretag finns i Hedesunda.

LRF Gävleborg delade igår ut utmärkelsen till Lundsbackens Gård som drivs av Erik och Pia Sedvall.

Annons

Gården omfattar 200 hektar åker 100 hektar bete för ett hundratal kor. Erik Sedvall har drivit sin familjegård sedan 1986. För ett år sedan stod den nya lösdriftshallen klar där han och Pia Stenvall satsar på ekologisk och Krav-certiferad nötköttsproduktion. Priset får de av Lantbrukarnas Riksförbund för att de "engagerat, driftigt och marknadsanpassat producerar nötkött av bästa kvalitet."

– Ett hedrande pris som kommer av målmedvetenhet och 25 års erfarenhet, säger Erik Sedvall.

En nyckel till framgången är deras halmströrivare. Några meter över den rymliga ladugården där kalvarna och tjurarna lufsar omkring löper en räls. På denna sitter halmströrivaren som manövreras för att spruta ut ensilage till djuren. På så sätt behöver ingen skadas, för även om tjurarna Cello och Julle inte har några horn, så väger de runt ett ton och har kapaciteten att knuffa omkull en traktor.

– Det är en väldigt bra lösning. Bara i augusti stångades tre lantbrukare ihjäl på tre veckor i Sverige, säger Lotta Zetterlund, prisutdelare från LRF Gävleborg.

Mer läsning

Annons