Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Historialektionen flyttade ut i det fria

/
  • Dennis Hellstadius slungade i pilar som den bäste Robin Hood. Han har frekventerat Gävle Bågskytteklubb där Ove Grundwall i bakgrunden är ordförande.
  • Pelle Stensson är egentligen pilot, men idag agerade han eldslukare och eldjonglör. Han är son till ekonomilärare Kerstin Stensson i kåpan.
  • Kerstin Stensson förevisade gamla mynt för att konkretisera hur pengar rullade förr i tiden.
  • Pelle Stensson är egentligen pilot, men idag agerade han eldslukare och eldjonglör. Han är son till ekonomilärare Kerstin Stensson i kåpan.

Fysiska upplevelser är ett viktigt komplement till katederundervisningen. Så tänkte Thorén Business School när de under onsdagen bjöd in sina elever till en friluftsdag i medeltidens tecken.

Annons

Denna hösttermin har historia blivit en obligatorisk kurs på svenska gymnasieskolor. Tidigare var det bara elever på teoretiska program som måste läsa ämnet. För att ytterligare krångla till det heter inte kursen Historia A som förr utan Historia 1B. För förstaringarna på Thorén Business School är redan antiken och Romarriket avklarade. Under onsdagen inträdde de i den mörka medeltiden som främst för tankarna till perioden 1100-talet till 1500-talet då den så kallade högmedeltiden ägde rum.

– Medeltiden är en stor epok. Den började redan vid antikens slut år 476 efter Kristus, via vikingatiden 800-1000 talet, fram till 1500-talet, säger Pär Laurén som är historielärare på den privata gymnasieskolan med ekonomisk inriktning.

Därför får eleverna beskåda en eldslukare, en viking och en riddare, samt den mandolinspelande rektorn Fredrik Nilsson (även känd som krönikör i GD). Vid en station kunde djärva elever pröva på pilbågsskjutning under översikt av Gävle Bågskytteklubb. Om pilarna träffade rätt kunde de utöver måltavlan träffa i bröstet på ett artificiellt piggsvin eller en prärievarg. Bredvid förevisade den medeltidsstylade, före detta GD-reportern Ulf Granström, urgamla minkpälsar och annat mysigt.

Mer läsning

Annons