Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Hörseltest på Stortorget

/
  • Bengt Evertsson fick veta att han behöver hörapparat. Han var en av dem som testade hörseln vid den rullande hörselmottagning som i går kom till Gävle.
  • Bengt Evertsson fick veta att han behöver hörapparat. Han var en av dem som testade hörseln vid den rullande hörselmottagning som i går kom till Gävle.
  • Det kom många för att testa sin hörsel på Stortorget i Gävle. Här är det Bengt-Olof Stenlund som försöker uppfatta ljud i hörlurarna.
  • - Det finns många fördomar mot hörapparater, säger Pål Ekberg, marknadsansvarig på hörapparattillverkaren Oticon
  • Så här liten och diskret kan en modern hörapparat vara. Göran Tibäck på Oticon demonstrerar.
  • Bengt Evertsson hör lite illa och skulle ha nytta av hörapparat. Audionomen Lotta Hannu visar resultatet av hörseltestet.
  • Det blev kö när den mobila hörselkliniken öppnade i går på Stortorget i Gävle.

En av sex svenskar hör illa. Men långtifrån alla gör något åt det. Under torsdagen fanns chansen att gratis testa sin hörsel och bekanta sig med moderna hörapparater på Stortorget i Gävle.

Annons

Det var den rikstäckande turnén "Sverigeresan för bättre hörsel" som nått Gävle.

Bakom arrangemanget står hörapparatsföretaget Oticon och audionomföretagen Audionomerna. Hörsam och Din Hörsel. De kör runt landet med en mobil hörselmottagning och låter människor undersöka sin hörsel.

- Jag skulle gå och lägga på ett brev när jag såg att de stod här, säger Bengt Evertsson som var en av dem som testade sig.

Resultatet av undersökningen blev det väntade.

- Jo, jag visste att jag hör lite dåligt i vissa miljöer, till exempel i bilen.

Bengt Evertsson fick rådet att gå till en audionommottagning och prova ut hörapparat. Priset skulle bli 16 000 kronor för två apparater och det tyckte han lät lite dyrt. Men då är det moderna apparater som ska vara bra på att sålla bort oönskat ljud och framhäva talet i bullriga miljöer.

Är man beredd att gå upp ytterligare i pris kan man få ännu finare apparater som är anslutningsbara till mobiltelefon, TV, mikrofon med mer.

Den som vänder sig till landstinget för att skaffa hörapparat kommer billigare undan - avgiften är 1 500 kronor - men har då inte tillgång till samma utbud.

Fortfarande är det dock många med dålig hörsel - cirka en av fyra - som inte gör något alls åt sina problem

- Jag brukar lägga dövörat till, skojar Bengt- Olof Stenlund, en annan av besökarna i går på Stortorget.

Han vet att han sedan länge haft lite svårt att höra vad folk säger men tycker att han klarat sig bra ändå. Det är en inställning som många har, menar Pål Ekberg, marknadsansvarig på Oticon.

- Vissa är rädda att bli uppfattade som mossiga och gamla om de har hörapparat. Andra har fördomar mot hörapparater och tror inte att de hjälper så bra, säger han.

Dagens hörapparater är både bra och snygga, tycker Pål Ekberg. Med en sådan kan man få ett bättre socialt liv och slipper avstå från fester och middagar för att man inte hör vad folk säger.

- Det borde vara lika självklart att testa hörseln som att undersöka synen.

Mer läsning

Annons