Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: I elbil från Ystad till Haparanda

/
  • - Det här är första stället vi ser den här skylten sa Mattias Goldmann och pekade på laddstolpeskylten vid Konserthuset.
  • Roger Persson provkörde elbilen tillbaka till kommunfullmäktigesammanträdet.
  • Roger Persson provkörde elbilen tillbaka till kommunfullmäktigesammanträdet och Per Laurell åkte med.
  • Per Laurell, Roger Persson och Mattias Goldmann pratar elbilar.

I Gävle fick Gröna bilister se den första laddstolpeskylten på Sverigeturnén. Genom att åka från Ystad till Haparanda vill intresseorganisationen få kommunerna att börja med elbilar.

Annons

Nu när elbilar får fyra eller fem av fem stjärnor i NCAP:s krocktest och går att köpa hos bilhandlarna tycker Gröna bilister att det är dags att åka på reklamturné för dem.

I Gävle tog Gävle energi och kommunalrådet Roger Persson, MP, emot. Gröna bilisters Mattias Goldmann fick även i Gävle svara på de två vanligast frågor han får:

Hur långt kör man på en laddning?

- 16 mil.

Hur mycket kostar en elbil?

- 360 000 kronor.

Lars-Åke Skjöld, projektledare för det lokala elbilsprojektet Shopping circle, konstaterar att det trots billigare driftskostnader inte är ekonomiskt lönsamt för privatpersoner att köpa elbil än. Mattias Goldmann vill se kommunerna som föregångare och säger att det är upp till lokalpolitikerna att skaffa och skapa förutsättningar för elbilar.

- Det här är första stället vi ser den här skylten, säger Mattias Goldmann och pekar på laddstolpeskylten vid Konserthuset.

Han efterlyser snabbladdningsställen. De kostar 300 000 kronor och Gävle energi diskuterar ett sådant, bland annat inom ramen för det elbilsprojekt region Gävleborg vill göra.

Per Laurell, VD för Gävle energi, erbjuder Roger Persson att teckna avtal på två av det nyligen avslutade Shopping circles elbilar till kommunens bilpool.

- Jag räknar nästan med att vi kommer att komma överens om en sådan lösning, säger Roger Persson innan han provkör Gröna bilisters elbil tillbaka mot kommunfullmäktigesammanträdet.

Mer läsning

Annons