Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Ibrahim och Sanna höll stången i SM

/
  • Styrkan är viktig i poledance där muskler i till exempel underarmarna tränas. Till en början blir det många blåmärken, men ”man härdar sig” och ”nöter bort” som Ibrahim Tunc och Sanna Larsson säger.
  • Ibrahim Tunc och Sanna Larsson uppskattar att ungefär 80 sökte till SM och att några tusen utövar pole­dance i Sverige. Domarna tittar bland annat på styrka, vighet, artisteri, originalitet och teknik i sin bedömning.
  • Till vardags är Ibrahim Tunc danslärare och extraknäcker som modell och statist. Sanna Larsson är poledance­instruktör och jobbar som personlig assistent.

Gävle har blivit ett mecka för poledance. Detta i ett land där den unga sporten bara finns representerad huvudsakligen i storstäderna. I fredags hölls Sverigemästerskap för första gången någonsin i Stockholm där Gävlekillen Ibrahim Tunc vann.

Annons

I ett villaområde i Hemlingby har en 23-årig kille tränat sig till att bli Sverigemästare. Poledance är sporten, men den varianten Ibrahim Tunc sysslar med är egentligen mer besläktad med cirkusdisciplinen chinese pole. Det är även härifrån poledance härstammar, inte från striptease, som många fått för sig.

Poledance är ett relativt nytt fenomen i Sverige. Under fredagens Sverigemästerskap på Älvsjömässan tävlade 20 personer uppdelade i två kategorier. Superstar för de som har tränat ett år eller mer och Star för de som tränat kortare tid. Ingen hade tränat mer än två år av deltagarna.

Ibrahim tränar på Pole and Fitness Studio där han i går mötte Sanna Larsson som är instruktör på konkurrenten Dinali Center. Hon tog brons i samma klass som Ibrahim i fredags där de träffades för första gången. Numret som de framförde var på tre och en halv minut. Fria danssteg på golvet var tvång, vilket går att se i Ibrahims framträdande. Han kommer in iklädd en slags ninjakåpa, för att därefter graciöst och målmedvetet attackera stången. Kampsport är en röd tråd som löper genom hans nummer.

– Det ska kännas akrobatiskt, häftigt, och kraftfullt. En krigaraktig och mystisk show, säger han.

Han flyttade till Gävle från Söderhamn för två år sedan. Lika länge har han dansat tricking, en form av le parkour och breakdance. Vilket han gör än i dag med sitt crew Team Flashkick. Men så för ett år sedan frågade ägarinnan till studion där han nu tränar om han ville testa på poledance.

– Jag hade redan styrkan så det gick fort att lära sig. Jag märkte att jag har mest talang för poledance. Samtidigt lägger jag in breakdancemoves i mina framträdanden. Man kan köra som man vill, säger Ibrahim.

Båda medaljörerna är överens om att poledance kommer att växa i Sverige. De hoppas på att knäcka fördomarna en gång för alla och få fler killar att prova poledance.

– Det handlar om att man måste våga. Folk undrar om det är striptease. Men när de sett oss säger de bara ”wow, det är akrobatik” och tycker att det är väldigt coolt. Som tjej måste jag visa att jag dansar för mig själv och att jag älskar det här. Jag vill bjuda på en show, men jag tar inte av mig några kläder, säger Sanna.

Hon är trebarnsmor och hade knappt dansat alls förrän hon började med poledance för ett år sedan. En sport som har ökat hennes självförtroende markant. Nerverna var på helspänn inför helgens tävling och hon ändrade sin rutin bara några dagar innan.

– När jag väl kom dit kände jag bara: ”Jag trivs ju, nu ska jag ge publiken en riktig show”. Jag njöt av varenda sekund och har vuxit jättemycket av poledance. Nu lär vi träna utav bara helvete inför nästa års mästerskap, där konkurrensen blir ännu hårdare, skrattar Sanna.

Mer läsning

Annons