Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Ingen livränta trots krossad arm

/
  • Olyckan på jobbet förändrade Lars Anderssons liv. Eftersom han är vänsterhänt kan han i dag knappt göra någonting som han kunde förut.
  • Skadan gör att Lars Andersson har mycket svårt att skriva under Gefle Dagblads intyg om att Försäkringskassan får uttala sig om hans fall.

Gävlebon Lars Andersson krossade armen i en olycka på jobbet.

Men trots att Försäkringskassan inte ifrågasätter hans besvär så nekas han ersättning från den allmänna arbetsskadeförsäkringen.

Annons

Det var torsdagen den 19 augusti 2010. Det hade blivit stopp i en flishugg på Kastets sågverk i Gävle.

Sågoperatören Lars Andersson gick dit för att rensa.

– Man rensar med en träkäpp. Maskinen måste vara igång för att det ska gå att få rent. Den går med 2 000 varv i minuten, berättar han.

Men något gick snett och Lars Anderssons vänstra arm åkte med in i inmatningen. Han lyckades ta sig loss själv, men armen är i dag helt förstörd.

Trots att han opererats fyra gånger kan han bara röra fyra av fingrarna lite grann. Tummen bara hänger.

När han tar av det stabiliserande armskyddet börjat hela armen att skaka vilt. Lars Andersson biter ihop av smärta.

– Det är nervskadorna som gör att det skakar. Om jag trycker här och vrider så slutar det efter ett tag, säger han och visar.

Men värken plågar honom ständigt. På en del av handen svider det som av brännskador. En annan del är bortdomnad. I armen känns det som om någon sticker knivar.

– Det är värst på natten när jag ska sova, säger han.

Eftersom Lars Andersson är vänsterhänt kan han i dag knappt göra någonting som han kunde förut. Efter olyckan har också hans psoriasis blivit mycket värre.

Försäkringskassan har bedömt att hans arbetsförmåga är helt nedsatt och beviljat honom sjukpenning, i första hand fram till årsskiftet.

Den som skadar sig i jobbet har i Sverige också rätt till en viss ersättning som kallas livränta. Det är en del av den allmänna arbetsskadeförsäkring som alla betalar in till.

Tanken är att den som behöver gå ner i arbetstid på grund av en arbetsskada inte ska drabbas ekonomiskt. Livräntan ger i det närmaste full ekonomisk kompensation om olyckan är framme.

Men trots att Försäkringskassan inte ifrågasätter Lars Anderssons besvär, eller att det är olyckan som orsakat besvären, så överväger myndigheten att avslå hans ansökan om livränta.

Det går ”i nuläget inte att fastställa hur stor nedsättning av din inkomstförmåga” som olyckan orsakat, står det i brevet han fått.

Lars Andersson tycker att det är konstigt. Det finns ju svart på vitt hur mycket mindre han får ut i månaden med sjukpenning än med sin tidigare inkomst. Försäkringskassan har själv beviljat honom sjukpenning året ut. Ändå bedöms alltså hans inkomstförmåga som oklar.

– Vid årsskiftet kommer jag att ha varit sjukskriven i två och ett halvt år. Hur länge ska jag behöva vänta? Det känns som att de bara försöker förhala, säger han.

Tills vidare genomgår Lars Andersson rehabilitering. En gång i veckan träffar han en sjukgymnast. En gång i veckan går han också på elterapi. Ström skickas in i armen för att nerverna ska stimuleras.

Läkarna kan inte svara på om han någonsin kommer att bli bra.

– Bättre blir jag säkert, men hundra procent vet jag inte. Förhoppningsvis ska jag kunna jobba med någonting en dag, säger han.

Vad har du för erfarenhet av f-kassan? Tipsa oss!
Kommentera i kommentarfältet eller mejla oss på webredaktionen@gd.se

Mer läsning

Annons