Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Kustbevakningen förstärks

/
  • Den 26 år gamla trotjänaren KBV 010 kommer nu att fortsätta sin tjänst hos kustbevakningen i Gävle. Det anses vara Sveriges bästa miljöskyddsfartyg.
  • Fartyget kan transportera både bilar och bandvagnar om det skulle behövas och det har en stor kran som kan lyfta upp båtar som har sjunkit.
  • Dennis Färnlund är fartygets nya befälhavare och under invigningen fick han en karta i present av kustbevakningens regionledning.
  • Utöver journalister var representanter från polisen, räddningstjänsten, kommunen och länsstyrelsen på plats för att få se det nya fartyget.

Kustbevakningen får förstärkning från huvudstaden. Den nygamla trotjänaren KBV 010 har avseglat från Djurö i Stockholm och lagt till vid Fredriksskans i Gävle.

Annons

– Det här är det bästa miljöskyddsfartyget i landet och vi är glada för vi behöver det. Det är mycket sjötrafik här vid Gävleborgs kust och den växer hela tiden, säger Tony Holmberg som är stationschef för kustbevakningen i Gävle.

Fartyget kommer att patrullera Gävleborgs och Upplands kust, men kan även få rycka ut till andra delar av landet, som västkusten, eller delta i internationella insatser. KBV 010 är specialiserat för akuta miljöinsatser som att pumpa upp läckande olja vid fartygsolyckor. Men det kan också göra annat, den sex man starka besättningen är utbildade för att klara en rad olika uppdrag.

– Det kan användas av alla som gör räddningsarbeten, som polisen eller räddningstjänsten. Manskapet har en utbildning som motsvarar brandmännens och de kan dessutom dyka i vatten. Några av dem var exempelvis med och dök efter mannen som drunknade i Hofors nyligen.

Egentligen var det tänkt att den svenska kustbevakningen skulle ha fått sju nya fartyg för 200 miljoner kronor styck. Upphandlingen gjordes mitt under lågkonjunkturen och varven klarade helt enkelt inte av att leverera beställningen. Men KBV 010 har varit inne en sväng på varvet och rustats upp för förlängd tjänstgörning.

– Ingen av de nya fartygen har levererats än. KBV 010 har används sedan 1985, men det har kostats på många uppgraderingar under åren och det är ett riktigt bra fartyg.

Även om KBV 010 är en tillgång hoppas Tony Holmberg att han aldrig kommer behöva sätta in det vid någon större olycka.

– Vi kommer att patrullera kusten hela tiden, men det är bara vart tionde år som en större miljöolycka sker till havs. Förhoppningsvis slipper vi vara med om att någon sker här omkring.

Dennis Färnlund är ny befälhavare på KBV 010. Under ett år har han varit nere i Stockholm och jobbat för att lära sig hur fartyget fungerar.

– Det är en rejäl resurs vi har fått. Den klarar av att transportera både bilar och bandvagnar till insatser om det behövs. Vi har en mycket stor kran som klarar av att lyfta upp båtar som har sjunkit, det vet jag att de har använt den mycket till nere i Stockholm, säger Dennis Färnlund.

Mer läsning

Annons