Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Luftens hjältar letar bränder

/
  • Brandflygarna har bland de bästa utsikterna från sin arbetsplats.
  • Roland Markusson knuffar ut det lilla planet från hangaren. Normalt patrullerar de i ett större, fyrsitsigt plan. Men har även ett tvåsitsigt plan de kan använda.
  • Innan de ger sig upp i luften ska kartor vara på plats och den speciella radion som de använder för att hålla kontakten med Gästrike räddningstjänst. Via radion kan de också hjälpa till att guida brandkåren till sjöar där de kan hämta vatten eller hjälpa dem att hitta dem bästa vägen fram till branden.

Den här sommaren har en hel del skogsbränder härjat i Gävleborg. I stort sett varje gång det har brunnit i skogen är det från luften det först har upptäckts. Så har det varit sedan mitten av 50-talet då Sveriges första brandflyg startade i Gävle.

Annons

Förra veckan härjade en skogsbrand stor som sju fotbollsplaner i skogen utanför Kungsgården.

Tack vare brandflyget upptäcktes den i ett tidigt skede. De var först på plats och från luften slog de larm till SOS, som skickade ut Gästrike räddningstjänst.

Sammanlagt är det ett 30-tal piloter som ställer upp på sin fritid och patrullerar över länet under sommarmånaderna för att så tidigt som möjligt upptäcka och larma när elden är lös.

Så har det varit sedan 1955 när brandchefen, Sven Rohlén, som också var ordförande i Gävlebygdens flygklubb började med verksamheten.

Han tyckte att det skulle vara mer effektivt att spana efter skogsbränder från luften än från de brandtorn som stod ute i skogarna.

Genom att testa den nya metoden blev han pionjär inom brandflyg, men det var inte utan motstånd. Folk som arbetade i skogen och som satt på pass i brandtornen och spanade efter rök, trodde inte att man kunde se bränderna från luften och framförallt inte ange en exakt position för elden.

Men Sven Rohlén antog utmaningen tillsammans med fyra piloter och efter ett par år hade brandflyget visat sin styrka. Då hade även andra län i Sverige snappat upp idén och börjat använda flygplan för att hitta bränder.

Men historien om brandflyget började skakigt.

Redan tio minuter efter att det första planet lyfte för att göra Sveriges första brandflygspatrullering, fick man motorproblem och fick nödlanda på en åker. Ingen skadades, men man var tvungen att plocka isär motorn.

Sedan dess har man varit relativt förskonade från olyckor och bara tre gånger sedan 50-talet har en pilot tvingats nödlanda.

Till en början täckte man inte så stora områden och de fyra piloterna turades om att patrullera sträckan som tog runt 40 minuter. Men med tiden utvidgades flygsträckan och idag spanar man över hela länet.

Den södra slingan, som utgår från Gävlebygdens flygklubb och från en flygklubb i Söderhamn, är 24 mil lång och sträcker sig från Hedesunda till Gruvberget, norr om Hofors. Det tar 1,5 timme att flyga slingan, om man inte ser en brand.

– Upptäcker vi eld kan det bli uppemot fyra timmar i luften, berättar piloten Roland Markusson.

När brandflyget började på 50-talet var tekniken inte lika avancerad som idag.

Kvaliteten på radioutrustningen var inte den bästa och det var inte ovanligt att piloten använde en så kallad rapporthylsa, ett rör som han stoppade in meddelanden i och som han kastade ner vid ett hus. Sedan var det bara att hoppas att de som bodde där skulle leverera meddelandet.

2003, efter 48 år, upphörde dock brandflyget att patrullera. Under våren meddelade Räddningsverket att all skogsbrandsbevakning skulle upphöra samma sommar. Det blev för dyrt helt enkelt.

Men 2007 införde den dåvarande försvarsministern bevakningen igen.

Men det var nära att det inte skulle bli någon flygpatrullering i år heller. Men genom en upphandling med länsstyrelsen fick Gävlebygdens flygklubb åter uppdraget.

– Frivilliga flygkåren som har skött brandflyget under de senaste åren ville inte göra det längre. Men vår klubbchef, Per Olof Wisén, kämpade hårt för att få det att fungera och nu är vi i gång, säger Roland Markusson.

Mer läsning

Annons