Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Nya kajplatsen heter Kobben

/
  • Första spadtaget på Kobben. Anders Wallner, vd HSB Gävleborg, kommunalrådet Per Johansson, S, samt köparna Olle Hildingsson och Sören Ahlström med flera slår ett slag för de kommande bostäderna på Gävle strand.
  • Projektchefen Peter Mild blickar framåt mot ännu fler nybyggen på Gävle strand. Efter Kobben kan det bli dags för Skärvet.
  • Köparen Lena Horn, till vänster, kommer få träffa HSB:s fastighetsskötare Pia Möller en hel del i framtiden.
  • HSB Gävleborgs vd Anders Wallner tog en kajaktur i Gavleån. Kajaken får de nyinflyttade på Kobben som en slags inflyttningspresent från bostadsbolaget.

Invigningstalet drunknade nästan i snålblåsten på Alderholmen, men den symboliska spaden sattes i alla fall i jorden. Nu är det byggstart för nya kvarteret Kobben.

Annons

Egentligen skulle det redan ha stått färdigt, Alderholmens nya kvarter med bostadsrätter på upp till 4,7 miljoner i inköpspris. Men en finanskris med påföljande störtdykning för byggkonjunkturen satte stopp för de planerna, förklarade HSB Gävleborgs vd Anders Wallner för de församlade på den än så länge obebyggda jordplätten på Gävle strand under tisdag eftermiddag.

– Det har inte varit någon spikrak väg hit. Vi började skissa på kvarteret Kobben 2007 och hade planerat byggstart till året efter. Sedan kom krisen och konkurserna och försenade allt innan projektet kunde återupplivas.

I det kraftiga blåsvädret satte sedan några av de första köparna av de 34 bostadsrätterna spaden i den utlagda jordhögen, en ceremoniell start på husbygget förstås. Egentligen har den officiella försäljningen inte ens börjat, men de som anmält sitt intresse har fått chansen att välja först. En av dem; Lena Horn, står snart redo att ta sitt pick och pack och flytta från Norrlandet.

– En granne till oss som kört förbi här med båten i somras kom tillbaka och sa att här skulle man kunna tänka sig att bo. På den vägen är det, nu ska det bli skönt att flytta tillbaka in till stan där man har nära till allt, säger hon.

HSB:S lokala fastighetsskötare Pia Möller kommer hon att stöta på mycket framöver. Hon reflekterade över den hisnande utvecklingen på området genom åren.

– Jag jobbade här ute redan som 16-åring och då fanns det inte ens någon bro här. Industriområdet kändes lite ruffigt och mörkt. Nu är allt annorlunda.

Utöver de 34 lägenheterna fördelade på två femvåningshus ska två villor och tre radhus uppföras. Men om försäljningen går bra kan det bli ännu mer nybyggen strax intill.

– Vi planerar för området Skärvet med lika många objekt. De kommer bli nästan identiska efter samma koncept som Kobben. Projekteringen är ju redan klar så det kan gå rätt fort om vi får bygglov, säger projektchefen Peter Mild.

Mer läsning

Annons