Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Owe ser till att Gävle ljuder av sommar

/
  • I ett rum nedanför klockorna finns digitalboxen och den keyboard som Owe Rosén använder för att spela in alla låtar med. Vintertid kan det dessutom ibland vara för kallt för att sitta högst uppe i tornet och spela.
  • I rådhustornet känns det nästan som att tiden stått stilla. Där hittar man ofta Owe Rosén vid det fyrtio år gamla klockspelet, som han hoppas kommer visas upp mer för allmänheten i framtiden.
  • Konsertklockspelet i Gävle rådhus består av 36 klockor, varav den största väger 285 kilo. Det är ett av Sveriges största och har funnits i tornet sedan 1972.
  • För att spela på klockspelets trätangenter använder Owe knytnävarna för att få till den rätta klangen.– Vissa dagar när vinden är gynnsam kan man höra klockspelets toner ända till Stigslund.

Vissa kallar honom ”mannen i tornet”, för det är just i rådhusets torn som man ofta hittar Owe Rosén. Det är han som väljer ut och spelar in de melodier som klockspelet bjuder Gävleborna på varje dag.

Annons

Hittills har det blivit allt från psalmer och välkända visor till schlagerdängor och James Bond-låtar. När årstiderna växlar, och vid speciella högtider, väljer Owe ut nya sånger som ska spelas om dagarna. Med jämna mellanrum spelar han även in nya melodier och lägger till i sitt sångbibliotek, och sex till sju gånger per år har han livekonserter från rådhustornet.

Men det händer också att han plötsligt får ett infall och bestämmer sig för att gå upp för de smala trapporna och spela en låt eller två.

– Det är så härligt att sitta i klocktornet och veta att den vackra klangen sprids över hela staden. Jag tror att klockspelet är väldigt omtyckt och ett trevligt inslag i stadsbilden, även om man kanske bara hör med ett öra när man stressar förbi på Drottninggatan.

Klockspelet i Gävle är ett av Sveriges största konsertklockspel med sina 36 klockor, varav den största väger 285 kilo. Klockspelets tangenter är gjorda av trä och för att spela på dem använder Owe knytnävarna. Låtarna som Gävleborna för det mesta hör har dock spelats in på en vanlig keyboard med förbindelse till klockorna, och har där- efter programmerats in i en digitalbox. Via digitalboxen spelas sedan melodierna automatiskt var tredje timme från morgon till kväll.

– Jag kan åka till Kanarieöarna på semester i en vecka och den sköter sig själv under tiden.

Owe har många idéer när det handlar om klockspelet som han brinner så mycket för. Han skulle exempelvis gärna hålla en livekonsert med bara gävlekompositörer, eller kanske med Abba och Beatles. Dessutom skulle han vilja kompa en solist medan han eller hon sjöng från rådhusets balkong, samt öppna tornet mer för allmänheten.

– Det hade även varit kul med en liten låda någonstans där folk kan lägga lappar med önskemål på låtar de vill höra på klockspelet, kanske till en sommarkonsert.

Mer läsning

Annons