Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Se dramat till sjöss

/

GD:s reporter Roger Wallenius och Frida Tedenby är i sjönöd. De har fallit överbord i vattnet utanför Bönan. Där ligger de och sprattlar och kan inte ta sig i land. Till sist kommer en helikopter till undsättning.

Annons

Undertecknad och Frida faller baklänges ur sjöräddningens båt vid Bönan. Men i stället för att göra sitt jobb åker sjöräddarna därifrån och lämnar oss i sticket.

På land är det tjockt med folk som bara tittar på. Inte ett finger rör de för att rädda oss.

Plötsligt syns en helikopter lyfta mot den blå skyn. Sakta närmar den sig med rotorblad som roterar och smattrar frenetiskt.

Så ställer sig helikoptern ovanför. Alldeles stilla står den, bara rotorbladen rör sig och piskar vattnet löddrigt och bubblande.

Sjön som varit kav lugn får vågor och ju mer helikoptern sänker sig desto vildare blir vågorna

En man halas ned via en lina. Snart ser jag Frida vinschas upp. Sedan hissas linan ned igen medan helikoptern sjunker rätt ovanför mig.

Smattret är öronbedövande nu, det blåser stormstyrka. Rotorbladen piskar vattnet allt hårdare, allt mer intensivt.

En sele fästes runt mig. Så hissas jag upp i luften, högre och högre tills jag dras in i säkerheten i helikopterhytten. Därefter sätter helikoptern fart mot land i riktningen Rörbergs flygplats.

Alltihop är en uppvisning för dem som samlats för att fira att lotsstationen på Bönan fyller 100 år.

Mannen som räddat mig är Markus Friberg från Sandviken. Han har titeln helikopterytbärgare och säger att Sjöfartsverket har fem helikopterbaser som ska täcka hela landet när någon hamnar i sjönöd.

Gävle täcks av basen i Norrtälje där Markus jobbar.

– Varje år får varje bas cirka 100 larm att åka ut på. Men ibland handlar det om att hjälpa polisen och räddningstjänsten på land, säger han.

Enligt honom innebär inte själva räddningsarbetet några svårigheter.

– Väder och vind kan däremot göra räddningen svår. Att hitta den som är nödställd kan också vara svårt.

Helikoptern flyger högt upp i luften nu. Under oss breder Gästriklands skogar ut sig med fläckar av sjöar och ränder av vattendrag. Framme i Rörberg landar helikoptern, fylls med bränsle och lyfter mot skyn igen. Sedan åker den tillbaka till Bönan och när vi kliver ur möts vi av applåder från publiken som sedan samlas för att titta på helikoptern.

Fotnot: Även fyren på Limön lockade folk. Ingemar Lenströmer registrerade 38 besökare.

Mer läsning

Annons