Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Sjöräddare blir ännu bättre

/
  • Anders Bagge, skeppare på räddningskryssaren Broström, ger tips och råd till Anders Lundbäck, en av Gävles frivilliga sjöräddare.
  • Statist Sara Johansson agerar nackskadad. Sjöräddare Kenneth Bergström fixerar huvudet medan hans kollegor Anders Lundbäck och Ola Persson lär sig av Martin Wickström hur man spänner fast en person vid en spine board.
  • Statist Sara Johansson har hamnat i vattnet och behöver hjälp upp.
  • Sjöräddare Ola Persson och Niklas Nilsson tränar på bordning under överinseende av kursledare Anders Bagge.

En stor utbildningssatsning ska höja kompetensen bland landets sjöräddare.

I veckan fick frivilliga från Gävle sjöräddningssällskap träna på olika räddningssituationer.

Annons

För 15 år sedan fick Anders Lundbäcks familj hjälp av sjöräddningssällskapet i Trosa. När Gävle fick en egen sjöräddningsstation år 2007 anmälde han sig direkt som frivillig.

– Min son ramlade i gästhamnen i Trosa och slog sig. Det här är mitt sätt att betala tillbaka för hjälpen vi fick då, säger han.

Nu ingår han i ett av fyra jourlag i Gävle som dygnet runt står beredda att rycka ut om någon hamnar i sjönöd. Under fyra dagar har han och sju andra frivilliga sjöräddare genomgått en så kallad search and rescue-utbildning där de tränat på olika räddningssituationer.

– Vi är här för att de ska få öva med sin egen utrustning i sina hemvatten. Totalt utbildar vi 250 män och kvinnor så det är en jättesatsning, säger kursledare Martin Wickström från Göteborg.

Gårdagens utbildning fokuserade på medicinsk evakuering och sjuktransport. Deltagarna fick bland annat öva på hur de ska ta hand om en person med misstänkt nackskada.

– Tyvärr stöter vi ofta på personer som fått en bom i huvudet och personer som har råkat ut för dyk- eller fallolyckor, säger Martin Wickström.

Han visar hur det går till att fixera en nacke, först med bara händerna och sedan med hjälp av en stödkrage.

Därefter är det Gävlegängets tur att prova. Kenneth Bergström får beröm redan på första försöket.

– Den här satt bra, säger Martin Wickström.

Nästa övning blir att spänna fast honom på en så kallad spine board och fixera kropp och huvud så att han kan lyftas upp ur båten utan att riskera ytterligare skador.

Nästa moment blir att träna bordning med båten Greta Dybeck.

Allt avslutas med att statisten Sara Johansson räddas ur det kalla vattnet. Det går på ett litet kick med den specialbyggda räddningsbåten. Sedan är det dags för en välbehövlig lunchpaus.

Kursen avslutas med en realistisk övning i mörkret under natten mellan lördag och söndag.

Mer läsning

Annons