Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Sjukhus med plats för bus

/

Den är enormt efterlängtad och på torsdagen var det äntligen dags. Gävle sjukhus har fått en lekplats utomhus.

– Det här betyder otroligt mycket, säger Jennie Soläng, en av många föräldrar som besöker sjukhuset med sitt barn.

Annons

Den har varit på tal länge, lekplatsen i en av de tre ljusgårdarna. I höstas togs beslutet att samtliga tre ljusgårdar på sjukhuset skulle få nya användningsområden. En är avsedd för personalen, en för alla besökare och den sista har fått en stor lekplats med sandlåda, rutschkanor, gunga, vattenfontän och klättervägg. Hit kan alla barn som besöker sjukhuset av någon orsak komma, inte bara de som är sjuka.

En sådan plats har varit efterfrågad i många år eftersom en vårdavdelning inte är anpassad för barn som behöver leka. Lekterapeut Anna Sving Sjöblom är mycket nöjd.

– Det här är helt fantastiskt! Tidigare har vi fått hänvisa barnen till Boulognern.

Efter högtidstal och presentöverlämning är det dags för två barn att knyta upp det blågula bandet. Sedan tar det inte många minuter innan leken är i full gång.

Carl Soläng, 3,5 år hittar både traktor och lastbil i den stora sandlådan. Leendet sträcker sig från öra till öra. Han har reumatism och besöker sjukhuset ganska ofta.

– Besöken är ganska jobbiga. Nu kan det bli en positiv avslutning på dem, säger Jennie Soläng.

Hela projektet har kostat 4, 2 miljoner kronor och bland de anställda som letat sig ut till invigningen syns enbart leenden.

– Otroligt viktigt, säger en av dem.

Lekplatsen kommer att vara öppen mellan klockan sju på morgonen och nio på kvällen för att kunna täcka in alla besökstider.

Mer läsning

Annons