Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Skämtet blev ett riktigt äventyr

/
  • Thomas Eriksson från Gävle åker till Katmandu på måndag. Någon gång i maj hoppas han kunna stå på toppen av Mount Everest med tre av sina gamla kompisar från lumpen.
  • – I sista stund fick jag ett startnummer i Vasaloppet, trots att jag bara åkt sex kilometer skidor tidigare i vinter. Men långa träningspass är precis vad vi behöver, säger Thomas Eriksson.

På måndag åker Gävlebon Thomas Eriksson iväg på sitt livs utmaning.

Tillsammans med tre kompisar ska han försöka nå toppen på världens högsta berg, Mount Everest.

– Ödmjukhet och laganda är vad det kommer att handla om, säger han.

Annons

Allt började som en skämtsam kommentar för fyra år sedan då ett gäng gamla lumparkompisar tillsammans klättrat upp på Kebnekaise.

– Vi stod där på toppen och jublade och skojade om att vi skulle ta och bestiga Mount Everest en dag, säger Thomas Eriksson.

På måndag lyfter planet mot Katmandu, och det blir startskottet för den 69 dagar långa resan. Det är samma kompisgäng som åker iväg: Thomas Eriksson från Gävle och tre vänner från andra delar av landet som han lärde känna då han gjorde värnplikten som kustjägare för drygt tio år sedan.

I dag jobbar Thomas Eriksson som polis, Alexander Riddermark driver bilfirma, Gabriel Westin jobbar som biträdande jurist och Jesper Hartelius är inköpschef på ett byggföretag.

– Vi är inga professionella äventyrare, det är viktigt att betona. Vi har alla vanliga heltidsjobb, säger Thomas Eriksson.

Därför har det gått åt en hel del fritid till att förbereda och planera resan. Det är inte bara hård fysisk träning som måste till. Att bestiga berg är inget billigt fritidsintresse och åtskilliga timmar har lagts ner på att försöka hitta sponsorer för att få ner kostnaderna.

– Jag känner mig redo, även om jag önskar att vi varit färdiga med förberedelserna lite tidigare så att jag haft en månad före avfärd att lägga på släkt och vänner.

”Kom hem igen!” är den enda uppmaningen från hans anhöriga. För alla vet att berget är en tuff motståndare som med jämna mellanrum kräver människoliv.

– Vi fyra är överens om att vi inte ens ska offra ett lillfinger för den här expeditionen, säger Thomas Eriksson.

Gänget har bestigit flera berg tidigare, bland annat det 6 194 meter höga Mount McKinley i Alaska och Alpernas högsta berg, Mount Blanc. Men det är omöjligt att veta hur kroppen kommer att reagera på 8 000 meters höjd.

– Kaxiga är något som vi absolut inte vill vara. Vi vet att det kommer att krävas mycket av oss och att vi stundtals kommer att må väldigt dåligt på berget, säger Thomas Eriksson.

De fyra svenskarna kommer att ingå i en expedition tillsammans med lika många britter samt en kanadensisk guide. Baslägret ligger på 5 200 meters höjd och gänget kommer att försöka ta sig upp via den norra sidan av berget.

– Statistiskt sett är det två veckor från mitten av maj som vädret på Mount Everest är så bra att man kan göra toppförsök, säger Thomas Eriksson.

Det högsta lägret ligger runt 8 200 meters höjd. Då har klättrarna ”bara” 650 höjdmeter kvar till toppen, en sträcka som Thomas Eriksson beräknar kommer att ta cirka nio timmar att tillryggalägga.

– Det är så tunn luft och man är så extremt utmattad, säger han.

Mycket av den fysiska träningen har gått ut på att förbättra syreupptagningsförmågan. Löp- och marschträning med ryggsäck har hjälpt till att stärka bål och ben och Thomas Eriksson har gjort några vändor uppför Hemlingbybacken där vi ses för att göra intervjun.

Han har med sig delar av den 60 kilo tunga utrustningen som han ska ta med på resan. Bland annat klätterselen, en isyxa och ett par stora specialskor som ska hålla fötterna varma även om temperaturen kryper ner mot minus 40 grader.

– Nu blir det tält i nio veckor, konstaterar han.

Hur Thomas Eriksson och kompisarna kommer att fira om de når toppen är inte bestämt. Men en sak är säker:

– Nästa år blir det en solsemester, säger Thomas Eriksson.

Fotnot: Den som vill följa hur det går för Thomas Eriksson och hans gäng kan gå in på deras hemsidan 4everest.se.

Mer läsning

Annons