Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Stenen krossade sidorutan

/
  • Polisbilen på bilden har nödvändigtvis ingenting med texten att göra. Bilden är från en tidigare polisinsats på Brynäs.

Först studsade en sten mot patrullbilens vindruta. I nästa stund krossade ännu en sten sidorutan och en polis fick glassplitter över sig. Gävlepolisen ville hemlighålla stenkastningen på Brynäs.

Annons

Det var klockan 01.40 natten till tisdag som polisen larmades om bråk i Stenebergsparken.
Larmsamtalet misstänks ha varit en bluff för att locka dit en polispatrull och en anmälan om falsklarm har gjorts.
– Vid korsningen Första Tvärgatan-Brynäsgatan träffas bilens vindruta av en sten som inte går igenom rutan. Sedan kommer en ny sten som går igenom sidorutan. En kollega får glassplitter över kläderna, men ingen skadas fysiskt, sa Gävlepolisens talesman Mikael Hedström, under en blixtinkallad presskonferens vid lunchtid i går.
Brottsrubriceringarna är våld mot tjänsteman, framkallande av fara för annan och skade- görelse.
Gärningsmännen bedöms vara mellan 15 och 18 år, och ärendet sköts av ungdomsenheten. Utredarna har talat med ungdomar på Brynäs som ska känna stenkastarna.
Ungdomsenhetens tillförordnade chef, Björn Gröndahl:
– Vi har bra kontakt med de flesta ungdomarna. Vi har försökt vara lyhörda och det känns som vi har en positiv dialog.
Strategin får stöd av biträdande områdeschefen i Gästrikland, Malin Kempe.
– Det är naturligtvis inte acceptabelt med stenkastning. Men vi vill skapa en kontakt med ungdomarna och få reda på vad de vill. Och vi är tacksamma att vi har fått de här dagarna för att föra en dialog med dem. De har sagt saker som fått oss att reflektera en del över vårt eget arbetssätt, sa Malin Kempe.
Vad i ert arbetssätt har ni reflekterat över?
– Det får stanna mellan oss och ungdomarna.
Är ni bara ute efter att föra en bra dialog med ungdomarna eller vill ni få någon lagförd för att ha kastat sten på polisbilen?
– Ett brott är begånget och vår uppgift är att arbeta fram en skäligen misstänkt, sa Malin Kempe.
Presskonferensen var som sagt blixtinkallad och en direkt följd av att GD tipsades om händelsen.
När GD i går förmiddag frågade om stenkastningen mot polisbilen så bekräftade Mikael Hedström att händelsen hade inträffat och att myndigheten valt att hemlighålla den.
Cirka en timme senare bjöds samtliga medier in till presskonferensen i polishuset.
Gävlepolisen menar att medie-strategin, att hålla tyst, har visat sig framgångsrik när det varit problem med stenkastning och bilbränder i storstädernas förorter.
– Det var av oro för våra medarbetare och medarbetare inom andra myndigheter. Vi tog in ungdomsutredare som avbröt sin semester och det var viktigt att de kunde skapa sig en bild av läget i lugn och ro, sa Mikael Hedström.

Mer läsning

Annons