Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Tarja räddade Pias liv

/
  • I går möttes de igen och Pia Jansson fick en chans att tacka Tarja Lidberg. Hon fick både kram och en vacker bukett.

Tarja Lidberg. Så heter kvinnan som räddade Pia Janssons liv. I går träffades de igen och Tarja fick berätta sin version av dramat.

Annons

– Jag tänkte ”jag måste få upp den annars går det här riktigt illa, vi har inte tid att vänta på ambulansen”. Jag frågade Pia om hon hade satt i halsen, då nickade hon. Sedan frågade jag om hon kunde andas. Då skakade hon på huvudet.

Ja, det kunde ha gått riktigt illa för Pia Jansson den där ljumma sommarkvällen dagen före midsommar.

Som GD berättade om i onsdagens tidning satte hon en köttbit i fel strupe och kunde inte andas.

Tarja Lidberg som satt vid bordet bredvid såg vad som höll på att hända och såg inget annat val än att ingripa. Hon ställde sig bakom rullstolen, greppade tag runt midjan på Pia och tryckte till. Tillslut efter fyra hårda tryck lossnade köttbiten.

– Då ropade Pias dotter, ”den flög ut, den flög ut!”. Jag blev så lättad. När syrehalten sjunker så går det snabbt innan det blir riktigt allvarligt, och jag såg på Pia att hon vara väldigt nära att svimma av. Vi hade otrolig tur som fick ut köttbiten på fjärde försöket, säger Tarja.

Strax därefter kom ambulansen och hämtade Pia och hennes dotter. När den hade åkt i väg satte sig de båda vännerna vid sitt bord och pustade ut.

Till vardags arbetar Tarja som vårdenhetschef för öronmottagning och operation i Gävle. Men det här är första gången hon räddar livet på någon utanför sjukhusets väggar.

I går fick hon träffa Pia som gav henne en kram och en stor blombukett.

Pia berättar om sin första reaktion när hon fick återse sin hjältinna.

– Jag blev förvånad, kunde den där lilla verkligen vara så stark och trycka upp den där köttbiten, säger hon och skrattar.

Mer läsning

Annons