Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Ulliga, gulliga ungar i djurparken

/

Djuren i Furuviksparken har blivit fler. Getterna har fått killingar, kamelerna kalvar och kängururna ungar som de skyddar i sina pungar. Snart är det också dags för ”bebisarna” att möta världen när parken öppnar för säsongen.

Annons

Det finns inte mycket som är sötare än ett nyfött djurs nyfikenhet och livslust. I Furuviksparken har flera djur fött ungar, bland annat de afrikanska dvärggetterna som har fått killingar.

Brunkulla och Grollan heter två killingar och sammanlagt har det blivit tio nya småttingar i år. Nu väntas det inte bli fler den här säsongen.

– Killingarna behöver lugn och ro tills vi öppnar. De behöver skapa en nära kontakt med sina mammor, säger Eva Jonasson, djurskötare i Furuviksparken.

Ett av gästrikefåren har fått trillingar som går omkring på rangliga ben och tyr sig till sin mamma. De kallas Ettan, Tvåan och Trean.

Ettan ville inte komma ut och satt som en propp i mammans mage, Tvåan satt bak och fram och Trean trillade lätt ut.

Även roslagsfåren har fått lamm. Mamma Grys son Tor Viking var liten när han föddes och hade oddsen att överleva emot sig men nu är han helt med i leken.

Han springer snabbt flera varv runt djurskötarens ben för han blir rastlös när hon tar fram matflaskan.

Tor Viking är det enda svarta lammet och eftersom hans mamma inte kan ge di är han helt beroende av att djurskötarna matar honom. När parken öppnar får barnen gärna följa med in och hjälpa till att mata med flaska vilket de brukar tycka om.

Djur- och nöjesparken kan även presentera nio vallabykängurur. Tre av dem har ungar som tittar ut ur pungarna. Tre grå jättekängurur finns också på plats.

I parken finns det fem vuxna kameler och sedan några månader tillbaka två föl. Kameler har lång dräktighetstid, hela tretton månader.

När vi hälsar på dem är det varmt ute och flera kameler har gått in i ladan för att kyla ner sig.

Strax innan kameler ska föda börjar de prata med sina ungar. De känner på sig att det sätter igång inuti magen och börjar råma.

– Råmandet kallar vi djurskötare för ”Jurassic Park”, säger Eva Jonasson.

De två kamelfölen heter Harry och Doris. Strax innan Doris föddes började mamman råma och rulla runt som kameler gör när de har värkar.

När Furuviksparken öppnar den 26 maj kommer det alltid att finnas personal som ser till att informera om djuren. De vuxna djuren brukar inte bli oroliga och om inte mammorna blir rädda blir inte ungarna det heller.

– Ju mer kunskap besökarna har desto mer respekterar de djuren, säger Eva Jonasson.

Mer läsning

Annons