Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Varför går de här barnen baklänges?

/
  • Att gå baklänges är inte helt lätt. Nora Jansson höll tungan rätt i mun under gårdagens marsch  på Barnsäkerhetens dag.
  • Signe Wiksten, Axel Westin och Hugo Svensson ställde sig först i ledet när det var dags för baklängesmarsch på Testebo föräldrakooperativ.
  • Line Boman och Ana Brandt med Gusten Söder i famnen var med och marscherade.
  • Liza Fyhr har fyllt fem år.– Bäst är att få sitta i framsätet för då ser man bäst, säger hon.
  • Axel Westin förklarar varför hans förskola deltog i baklänges­marschen.
  • Så här ska det se ut i bilen, enligt NTF.

Risken för allvarliga nackskador minskar med hela 90 procent om barn under fyra år sitter bakåtvända i bilen. Ändå sitter många felvända. För att uppmärksamma föräldrarna på farorna ordnades på onsdagen Barnsäkerhetens dag.

Annons

Barnen på Testebo föräldrakooperativ har samlats vid motionsslingan i skogen bakom förskolan.

Det är dags att gå en baklängesmarsch för att uppmärksamma en viktig fråga:

– Att barn under fyra år ska sitta säkert i bilen, förklarar Axel Westin, sex år.

Det är NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, och försäkringsbolaget Volvia som tagit initiativet till Barnsäkerhetens dag. Det här är fjärde året i rad som över 50 000 förskolebarn runt om i hela landet marscherar baklänges för sin rätt att sitta bakåtvända i bilen.

– Vi ser en trend att svenska föräldrar vänder sina barn framåt tidigare och tidigare, precis som i övriga Europa, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF.

I dag finns ingen lag som säger att barn måste åka bakåtvända upp till fyra års ålder, men det är den rekommendation som NTF ger eftersom skaderisken minskar markant vid en eventuell olycka.

Barns kroppsliga proportioner ser annorlunda ut än vuxnas. Ett litet barns huvud utgör hela 25 procent av kroppsvikten – ett barn som väger tio kilo har ett huvud som väger runt två och ett halvt. Vid en frontalkrock i 90 kilometer i timmen väger samma huvud 114 kilo och innebär en enorm påfrestning på barnets nacke.

– En som åker bakåtvänt tar emot och fördelar kraften bättre vid en kollision. Gick det för vuxna att köra bil bakvända skulle det vara bättre rent fysiskt, säger Rickard Cosini.

I Strömsbro strilar regnet ner när startskottet för baklängesmarschen går och barnen sticker iväg längs slingan med ryggarna först. Att gå baklänges är lite trixigt för de minsta barnen så det blir några vurpor längs vägen innan alla är i mål.

Axel Westin springer till och med två varv. Andfådd pustar han ut efter målgång. Nu är han så gammal att han får sitta framåtvänd i bilen. Har han riktigt tur får han dessutom sitta i framsätet.

– Det är bästa platsen, säger han.

Kompisen Signe Wiksten håller inte med.

– Jag tycker bästa platsen är bak, för då får jag sitta bredvid vår hund som bara är tolv veckor och sitter i bur i bilen, säger hon.

Mer läsning

Annons