Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: "Vi ska hälsa Systembolaget det"

/
  • Till torsdagens glöggprovning dök 20 boende på hemmet upp. Efter att verksamhetschef Bo Österholm frågat provsmakarna visade sig att flest tyckte om vanlig gammelglögg.
  • – Det är konstigt hur alkohol kan förvandla en så, när man dricker mycket, säger Ingrid Allevik apropå stark glögg. Här flankeras hon av Annemarie Strand och Else Lundbäck som blir serverade av Pia Bergquist.
  • Först tycker Gunborg Ängström, 98 år till höger, att den vita glöggen är godast. Men efter att ha prövat alla ändrar hon sig till ”den vanliga”. Birgitta Dahlbom verkade uppskatta de flesta sorterna.
  • – Vi är tre killar och nitton brudar här, säger Lennart Englin som har kontrollräknat glöggsällskapet noggrant.Han spelar även bongotrumma med äldreboendets kör och får här sällskap av Hervor Berglund.

Glöggen smakar bäst på gammelmormors vis. Det tycker en majoritet av de äldre på Stigslunds äldreboende efter att ha provat ett gäng olika sorter.

Annons

Den stora teveapparaten visar en sprakande brasa och ackompanjeras av frejdiga julsånger. Här sitter 20 seniorer och låter sig väl läskas av diverse glöggsorter med smak av allt från lakrits till choklad, både med eller utan alkohol i.

På Caremas äldreboende i Stigslund bor 40 pensionärer, varav hälften är dementa. Här finns aktivitetsansvariga Cecilia Tröjbom som ser till att de boende sätts i rörelse. Det kan vara att fika utomhus, få manikyr eller cruisa med raggarklubben Woodpeckers. Men allra populärast är allsång och fredagens bingodrabbning.

Verksamhetschef Bo Österholm poängterar att sysselsättningar för de äldre har varit ett huvudmål för Carema sedan de tog över boendet för två år sedan.

– Våra enkäter visar att aktiviteter är oerhört viktiga. Vi lider inte av skandalskriverierna om Carema. Vårdnadsnämnden har gett oss fullt godkänt.

Vilken blev då vinnaren? En handuppräckning ger Bo Österholm svaret.

– De allra flesta tyckte om den vanliga sorten, Blossa Vinglögg, allra bäst. Nu får vi hälsa Systembolaget att det räcker med en typ, som väcker minnen och smakar som det gjorde förr.

Mer läsning

Annons