Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Vingarna bär igen

I några dagar har den fått maten serverad, men nu får slagugglan som fångades in på nyårsdagen jaga sork på egen hand. I går släpptes den ut i frihet i Åbyggeby.

Annons

– Det känns otroligt roligt, säger Per Aspenberg, som hämtade ugglan i Furuvik i går och körde ut den till ett skogsparti i Åbyggeby.

Ugglan fångades in i Stenebergsparken på nyårsdagen efter att ha flugit in i en fönsterruta och blivit rejält omtöcknad. I Furuvik repade den sig snabbt och efter en veterinärbesiktning i går gavs klartecken för att återge den friheten.

Per Aspenberg stoppade ner ugglan i en kartong och framme vid platsen där den skulle släppas var det tydligt att den gärna ville lämna fångenskapen.

– Det är ett mycket bra tecken att den vill ut, sa Per Aspenberg, som också kunde konstatera att ugglan hade ett ganska gott hull.

Han har umgåtts med slagugglor förr och vet av egen erfarenhet att de kan orsaka rejäla skador på en människa som kommer allt för nära. Därför var han noga med att se till att få ett bra grepp om fågelns ben innan han tog upp den ur kartongen.

När han väl släppte greppet seglade ugglan snabbt iväg in i ett skogsparti, satte sig i ett träd en kort stund och flög sedan vidare.

Att slagugglan över huvud taget fanns i Stenebergsparken beror troligen på brist på föda. Under normala omständigheter är det få som någonsin får se en slaguggla, trots att de inte är ovanliga i de här trakterna. Men i stan hör de definitivt inte hemma.

– Att man ser dem är inget bra tecken, säger Per Aspenberg.

Sork, framför allt vattensork, är slagugglans huvudförda och det är inget bra sorkår i år. Därför räknar Per Aspenberg och hans kollegor i fågelklubben med att fler ugglor kommer att visa sig framöver. De tar gärna emot rapporter om observationer.

Mer läsning

Annons