Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två stora aktörer kan bli en

Sedan drömmen om en storregion spruckit ställde sig kommunfullmäktige i Gävle i går bakom plan B: att landstinget och Region Gävleborg slås samman. Men Moderaterna var kritiska.

Annons

Alla länets kommuner ska tycka till om förslaget att bilda en så kallad regionkommun.

Förslaget går ut på att länets två stora regionala aktörer, Landstinget Gävleborg och Region Gävleborg, slås ihop.

Ett nytt direktvalt parlament bildas som ska ansvara för allt från klassiska landstingsfrågor som sjukvård och kollektivtrafik till infrastruktur, näringslivsutveckling och strukturfonder.

Förslaget lades fram i slutet av 2011 sedan försöken att bilda en storregion med Dalarna, Uppland och andra län hade strandat.

Men Moderaterna kallade i går förslaget för ett ”fjärdehandsalternativ”.

– På det här viset lyfter vi bara över regionala frågor till landstinget. Inget blir bättre av att landstinget sitter och fördelar EU-medel, sa Patrik Stenvard, M.

Andra partier menade tvärtom att det är bra om landstinget och Region Gävleborg går samman. Det innebär mindre administration och kostnader.

– Nu verkar bildandet av en storregion ligga längre fram i tiden. Då är det ett bra steg på vägen att inrätta ett gemensamt folkvalt organ som kan ställas till svars. Det underlättar för medborgarna, sa kommunalrådet Carina Blank, S.

Mer läsning

Annons