Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två unga konstnärer belönade

/
  • Inga-Lill Hemström delade ut stipendierna till Anna Gudmundsson (bilden) och Hanna Grönqvist.
  • Hanna Grönqvist studerar konst i London och har på senare år kommit att inrikta sig mer och mer på fotografi som konstnärligt medium.

Konstnärerna Anna Gudmundsson och Hanna Grönqvist mottog i går Karin och Erik Engmans stipendium på 100 000 kronor var.
– Det betyder så otroligt mycket, säger Anna Gudmundsson som nu får råd att öppna en egen ateljé.

Annons

Stipendiet grundar sig på en donation från Gävlebon Erik Engman som avled 2001.

– Vi vet inte så mycket om honom annat än att han jobbade som banktjänsteman och hade konst som sitt stora intresse, säger Inga-Lill Hemström, ordförande i kultur- och fritidsnämndens stipendiekommitté.

I sitt testamente donerade Erik Engman 4,7 miljoner kronor till en stipendiefond för unga lovande konstnärer i Gävle kommun. Hustrun Karin Engman, som dog 97 år gammal, höjde summan till sex miljoner. Årligen delas 80 procent av fondavkastningen ut till två stipendiater.

– Vad vi vet är det den största donationen i Sverige till unga konstnärer, säger Inga-Lill Hemström.

Utdelningen på Gävle konstcentrum i går var den fjärde i raden. Både Anna Gudmundsson och Hanna Grönqvist är 23 år gamla och kommer från Gävle, men studerar i dag på annan ort.

Anna Gudmundsson läser konstvetenskap vid Lunds universitet. Hon arbetar främst med måleri och teckning och har haft flera utställningar.

Tack vare pengarna får hon nu råd att hyra en egen ateljé i Malmö där hon bor.

– Jag har inte riktigt förstått det än. Det betyder så oerhört mycket att jag får ett eget ställe där jag kan hålla till och experimentera som jag vill. Som student hade jag inte haft råd med det annars, säger Anna Gudmundsson.

Hanna Grönqvist har nyligen påbörjat en konstutbildning vid London College of Fashion – något som blev möjligt tack vare stipendiet.

Hon har på senare år kommit att inrikta sig mer och mer på fotografi som konstnärligt medium.

Eftersom Hanna Grönqvist befinner sig i London kunde hon inte närvara vid gårdagens ceremoni, men hennes föräldrar tog emot stipendiet för hennes räkning.

Annons