Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvåa i illegalt spel

/

I länet har det anmälts näst flest illegala spelautomater i Sverige per capita.

– Det finns ju ett utbrett spelintresse här, säger Anders Samuelsson, chef för grova brottsroteln.

Annons

Det är nyhetsbyrån Siren som sammanställt statistiken över anmälningar om illegala spelautomater.

Den spänner från 2007 fram till i dag och för Gävleborgs del handlar det om 52 anmälningar. Utslaget per 1 000 länsbor innebär det att Gävleborg seglar upp på en andraplats, efter Värmland på en ohotad förstaplats.

– Det finns ju ett utbrett spelintresse i länet och det gör väl att de här personerna ser en chans att tjäna pengar på den här verksamheten, säger Anders Samuelsson.

GD har lämnat en begäran om att få statistiken nerbruten i kommuner, men hade inte fått tillgång till uppgifterna vid pressläggning.

I några av anmälningarna finns det antecknat ”internetuppkopplade spelautomater”.

– Automaterna har haft en internetuppkoppling till en server utomlands. På det sättet har man hoppats slippa undan svensk lagstiftning. Men det här avgjordes i en dom från Högsta domstolen, HD, i slutet av förra året, säger Anders Samuelsson.

Grunden till HD-domen har sitt ursprung i ett tillslag polisen gjorde mot en videobutik i Skara i april 2008. I lokalerna fanns sammanlagt fyra spelautomater. Automaterna hade vanliga mynt- och sedelinmatningar.

Eventuella vinster plockades ut vid butiksdisken.

Men själva spelen var internetbaserade, och levererades från en server i Luxemburg. Ett bolag var ansvarigt för att tillhandahålla automaterna, och 45 procent av spelintäkterna gick till den 45-årige butiksinnehavaren som fälldes i tingsrätten för brott mot lotterilagen.

Men hovrätten resonerade annorlunda. Eftersom lotteriet hade anordnats utomlands och förmedlats med hjälp av ”elektromagnetiska vågor”, ogillades åtalet.

Och den 16 december förra året fattade HD beslut om att fälla 45-åringen till dagsböter för brott mot lotterilagen. Eftersom penghanteringen av spelen, pengamatning och utbetalning av vinster, skett i hans lokal så slogs det fast att det var han som anordnat det.

Mer läsning

Annons