Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas lämna sin rektorstjänst

/

Thoren Business School står utan rektor lagom till skolstarten. Marko Friman kliver av efter drygt tre månader på tjänsten.

– Jag blev ombedd att sluta, säger han.

Annons

I går började gymnasieeleverna på friskolan Thoren Business School sitt läsår. Men skolan saknar en ordinarie pedagogisk ledare eftersom rektor Marko Friman dagen innan lämnat sin tjänst på direkt uppmaning av arbetsgivaren.

– Jag har blivit halshuggen innan jag ens fått visa vad jag går för, säger han.

Den 7 maj tillträdde han tjänsten och ägnade enligt egen uppgift tiden före sommarlovet åt att observera hur skolan, eleverna och lärarna fungerade. När arbetet började om igen den 9 augusti framförde Marko Friman åsikter och förslag till förändringar som han anser skulle förbättra skolan.

– Det är många strukturella saker som inte fungerar.

I onsdags fick han besked av sin närmaste chef Jeanette Wilén på Thorengruppen om att hon och delar av personalstyrkan saknade förtroende för honom.

Marko Friman är besviken över Thorengruppens agerande och tycker inte att han fått chansen att visa vad han kan.

– Man behandlar inte människor så här, man måste ge dem en chans, säger han.

Marko Friman kom närmast från en tjänst som biträdande rektor för den kommunala skolan Bomhus 7-9. Innan dess var han rektor på Vikingaskolan och har även arbetat på Engelska skolan.

– Jag lämnade en trygg anställning inom Gävle kommun för att prova på någonting nytt. Där sköt jag mig rejält i foten, säger han.

Christine Rosencrantz, informationschef på Thorengruppen, säger att företaget aldrig kommenterar enskilda medarbetare. Därför vill hon varken bekräfta eller dementera Marko Frimans version.

– Jag kommer inte att kommentera en enskild person, men när vi gör förändringar så sker det alltid i samförstånd mellan fack och arbetsgivare. Vi förhandlar alltid, säger hon.

Just nu pågår slutförhandlingar med fackliga representanter om vem som ska efterträda Marko Friman. Tills vidare är Maria Weinemo tillförordnad rektor på skolan.

Mer läsning

Annons