Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tystnaden säger allt

/

På fredagen hedrades alla som dött i arbetsplatsolyckor med en tyst minut på Stortorget.

Annons

Ett 50-tal personer deltog när LO-distriktet höll en tyst minut för att hedra alla dem som dött i arbetsplatsolyckor i Sverige. Liknande manifestationer ordnades samtidigt runt om på många arbetsplatser i Sverige.

I Gävle fick manifestationen en extra aktualitet, eftersom ytterligare en arbetsplatsolycka inträffade på förmiddagen på riksväg 80 i Valbo då en person omkom.

Därmed steg antalet döda i arbetsplatsolyckor hittills i år från 19 till 20 personer. Förra året dog 61 personer i olyckor på sina arbetsplatser.

– 61 döda på ett år, och då har man inte räknat med alla som dör i hjärtsjukdomar, cancer eller arbetsplatsrelaterade självmord. De uppskattas till 1 300 personer om året. Detta kan vi inte acceptera, sa Viktor Rasjö, ombudsman på LO-distriktet i Gävle.

För 100 år sedan fick arbetstagarna rätt att utse skyddsombud, något som fick stor betydelse för att göra arbetsplatserna säkrare. Men de senaste åren har arbetsmiljön försämrats, sa Viktor Ramsjö, som bland annat krävde att regeringen ska återskapa arbetsinstitutet.

– Alla ska ha rätt till en god arbetsmiljö. Ingen ska behöva oroa sig för att man inte kommer levande hem från jobbet, sa han.

Mer läsning

Annons