Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Andersson förste vice

Beskedet om hur Vänsterpartiets nya verkställande utskott (VU) ska se ut drog ut på tiden.

Annons

Men nu är det klart att VU kommer att se ut så som valkommittén föreslagit, med ett undantag: Josefin Brink och Rossana Dinamarca byter plats med varandra eftersom Dinamarca, som var nominerad till andre vice ordförande, inte ställde upp på upplägget.
Dinamarca blir nu vanlig ledamot och Brink tar platsen som andre vice. Förste vice ordförande blir Ulla Andersson från Gävle.
Anledningen till att beskedet drog ut på tiden var att partistyrelsen diskuterade mycket innan man tog sitt beslut.
– Vi hade en ganska stor, samlad diskussion om alltihopa egentligen: om man skulle ha två vice och om partisekreteraren och allting, säger Rossana Dinamarca.
Dinamarca har varit tydlig med att hon är emot upplägget med två vice ordförande och tycker att två kvinnor på vice-posterna inte väger upp för det faktum att både partiledaren och nu även partisekreteraren är män.
– Men för mig handlar det inte om kompetensen hos männen. Jag vet att Jonas kommer att göra ett alldeles utmärkt jobb och det kommer Aron också att göra, säger Dinamarca om partiledaren Jonas Sjöstedt och purfärske partisekreteraren Aron Etzler.
Det Dinamarca vill att en fortsatt diskussion ska handla om är vad begreppet feminism står för inom partiet – när man nu satt män på två av de riktigt tunga, ledande posterna.
När lördagens diskussion var över, och det enda den lett fram till var att man bytt plats på Rossana Dinamarcas och Josefin Brinks namn, togs beslutet om det nya VU med acklamation.

Mer läsning

Annons