Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Andersson kräver kontanter

/
  • Ulla Andersson tycker att politikerna behöver diskutera frågan eftersom utvecklingen mot kontantlösa banker går så fort.

Vänsterpartiets Ulla Andersson undrar vad finansmarknadsminister Peter Norman, M, ska göra åt att bankerna överger kontanthanteringen.

Annons

– Just nu går den här utvecklingen otroligt fort i Gävleborg, säger Ulla Andersson som är partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Hon har ställt frågan till Peter Norman därför att hon är bekymrad för de bankkunder som har svårt att hänga med i den snabba förändringen.

Dessutom påpekar hon att det är en landsortsfråga. Nu slutar exempelvis Swedbank med kontanthanteringen på kontoren i Gävle, Storvik, Sandviken och Ockelbo.

– Det finns de, framförallt äldre personer om man ska tro medierna, som blir oroliga och som inte är vana vid att inte kunna hantera kontanter på banken.

Det skäl som bankerna anger för att de minskar kontanthanteringen är att de vill anpassa sin verksamhet till det som de menar att de flesta kunderna efterfrågat, nämligen rådgivning.

Därutöver vill de ha färre transporter av pengarna av miljö- och säkerhetsskäl. Som GD tidigare berättat har rånen mot bankerna blivit färre i takt med att de dragit ner på kontanthanteringen.

Ulla Andersson säger att hon förstår fördelarna med den minskade kontanthanteringen ur ett arbetsmiljöperspektiv, men hon menar att politikerna behöver diskutera frågan eftersom utvecklingen mot kontantlösa banker går så fort.

– Jag kan tänka mig att regeringen genom en förordning eller att riksdagen med lagstiftning ställer krav på bankerna att ta sitt samhällsansvar och erbjuda den här servicen.

Mer läsning

Annons