Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla stöder kurdernas kamp

/
  • Ulla Andersson ville inte fotograferas med Öcalan på banderoller i bakgrunden. Men med de hungerstrejkande gick det bra.

Gävlepolitiker var på plats när kurder från Gävle avslutade hungerstrejken i går. Men Ulla Andersson, V, ville inte förknippas med kurdledaren Abdullah Öcalan.

– Jag stöder kurdernas kamp, inte att han ska friges, sa hon.

Annons

Det var i torsdags som kurder i Gävle inledde en hungerstrejk i sympati med kurdiska politiska fångar i turkiska fängelser.

– Den turkiska staten vill kväsa kurdiska rättigheter, sa Abdullah Kaya, språkrör för kulturföreningen Mesopotamien som arrangerade aktionen.

Helt enligt planerna avslutades hungerstrejken på Stortorget i går.

– Vi har lyckats få uppmärksamhet för vår sak i hela Sverige, sa Abdullah Kaya när strejken led mot sitt slut till ackompanjemang av sång och dans.

Enligt honom väntar fler liknande aktioner i framtiden.

Flera politiker var på plats i går, bland annat Vänsterpartiets Ulla Andersson.

– Jag stöder kurdernas kamp för fri- och rättigheter. Det har varit tyst om kurderna väldigt länge, både i EU och här i Sverige. Så mycket övergrepp pågår mot kurderna i Turkiet att deras situation måste uppmärksammas, sa hon.

Ett av kurdernas krav är att ledaren Abdullah Öcalan friges. Men Ulla Andersson vägrade låta sig fotograferas med en banderoll om kravet på hans frigivning i bakgrunden.

– Öcalan har också begått övergrepp, förklarade hon.

Mer läsning

Annons