Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ullenhag har plan för ökad invandring

Kommunalrådet Carina Blank har i dagarna fått ett brev från integrationsminister Erik Ullenhag. Han tackar för Gävle kommuns medmänskliga flyktingpolitik och skriver bland annat att fler praktikplatser ska inrättas för de nyanlända invandrarna.

Annons

Brevet som inleds med orden: ”Bästa Carina” är även skickat till 25 andra kommunledningar.

Ullenhag skriver i brevet att han mötts av oro över hur kommunerna ska ersättas för somaliska anhöriginvandrare, vad som ska hända med invandrare som inte får arbete efter etableringsreformen och hur människor med låg utbildning ska kunna komma in på svensk arbetsmarknad.

Integrationsministern redogör för tre åtgärder som aviseras i budgetpropositionen.

Den första är en tillfällig lagändring för de anhöriginvandrare som förr inte kunnat styrka sin identitet. De ska enligt förslaget omfattas av etableringsreformen. Kommunerna kommer att få statlig ersättning för mottagandet.

Den andra åtgärden blir att nyanlända invandrare som inte fått arbete efter etableringsreformen även fortsättningsvis får ta del av Arbetsförmedlingens insatser och omfattas av jobb- och utvecklingsgarantin. Därmed blir den huvudsakliga inkomsten för den gruppen inte försörjningsstöd.

Den tredje åtgärden gäller insatser för dem med låg utbildning. De får möjlighet till praktiskt basår om de har mindre än nio års skolgång. Arbetsträning ska kombineras med undervisning i svenska.

Extra medel ska avsättas för att skapa 6 000 årliga praktikplatser för nyanlända invandrare.

Erik Ullenhag avslutar sitt brev med orden ”Ska vi lyckas måste vi gemensamt ha inställningen att de som kommer till Sverige vill och kan arbeta. Vi får inte falla tillbaka i den omhändertagandementalitet som under lång tid präglade integrationspolitiken.”

Mer läsning

Annons