Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underlydande sätter Anders Nyréns lön

/

Sandviks ord­förande och Industri­värdens vd Anders Nyrén har fått sin lön höjd med över 50 procent de senaste två åren.

I Sandviks styrelse är det Nyréns egen vice vd från Industrivärden som föreslår ersättningens storlek.

Annons

Som vd i Handelsbanksfärens maktbolag Industrivärden består Anders Nyréns lön till största delen av ersättningar för styrelsearbetet i bolagen där Industrivärden har ett stort ägande. Ett av dessa bolag är Sandvik som under 2011 utgjorde 22 procent av Industrivärdens innehav.

2010, året då Anders Nyrén tillträdde som styrelseordförande i Sandvik, höjdes hans lön med 18 procent. För uppdraget i Sandviks styrelse fick han 1,6 miljoner kronor, 10 procent mer än företrädaren Clas Åke Hedström. Därtill fördubblades värdet på hans pensionsavtal.

Året efter höjdes hans lön från 7,2 miljoner kronor till 9,2 miljoner kronor, en ökning med 28 procent. Sammantaget innebär det en löneökning på 51 procent över två år.

Av lönen på 9,2 miljoner kronor 2011 kom 3,7 miljoner från Industrivärden medan resten kom från de bolag där Anders Nyrén är styrelseledamot eller, som i Sandvik, ordförande.

Uppgifterna rörande Anders Nyrén ersättningar publicerades i Dagens Industri i går.

Men GD har också tittat på hur det går till när Anders Nyréns arvode för styrelseordförandeuppdraget i Sandvik fastställs.

Där är det valberedningen som föreslår hur stora styrelseledamöternas ersättningar ska vara och ordförande i valberedningen i Sandvik är Carl-Olof By, tillika vice vd i Industrivärden. Carl-Olof By får alltså lämna förslag på hur stor ersättning hans egen chef ska ha för uppdraget i Sandvik.

Det är mycket sällan som valberedningens förslag inte antas av styrelsen.

Aktiespararnas vd Günther Mårder tycker att upplägget skapar ”en konstig situation” men menar samtidigt att det är ett typiskt exempel på hur det ofta går till när börsbolagens toppar berikar varandra. Han beskriver en exklusiv ”klubb” för ett fåtal där medvetenheten om eventuella intressekonflikter är låg, i alla fall utåt.

Den senaste höjningen av Anders Nyréns lön riskerar att slå tillbaka på Industrivärden som företag, menar han.

– Visst höjer man ordentligt på ögonbrynen när man ser ett sådant här lönelyft. Cheferna ska ha bra betalt men det måste också finnas en samklang med bolagens prestation.

Industrivärden fick 2011 se värdet på sin innehavsportfölj minska med knappt 16 miljarder kronor.

Men Industrivärdens kommunikationschef Sverker Sivall menar att ersättningen måste bedömas mot bakgrund av vad som händer i de bolag som Industrivärden deläger.

– Vi jobbar in en miljö som utvärderas kvartalsvis men man måste också se till vad Industrivärden gjort i sina innehavsbolag, som kan gynna bolagen på längre sikt, säger han.

När det gäller Anders Nyréns och Carl-Olof Bys roller i Sandvik ser inte Sverker Sivall några konstigheter.

– Inte alls. Det där är en del av vår affärsmodell. Vi ska vara med och påverka och vara engagerade i de bolag vi äger. I valberedningen sitter ju representanter för de stora ägarna och om inte ägarna satt där, vilka skulle då göra det?

När Industrivärdens styrelse ska fastställa Carl-Olof Bys ersättning för jobbet som vice vd så lämnar styrelseledamoten Anders Nyrén rummet, meddelar Sverker Sivall.

Mer läsning

Annons