Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga dansskapare på teatern

/

Unga dansskapare från hela länet visade upp sina färdigheter i går på Gävle Teater. Koreografitävlingen Skapa dans avgjordes för fjärde gången och segern gick till Alfta.

Annons

Skapa Dans är en årlig koreografitävling för ungdomar mellan 13 och 21 år. Gårdagens tävling samlade 35 dansare/koreografer från Gävleborgs län.

Syftet med tävlingen är bland annat att uppmuntra till eget dansskapande.

– Det är stor skillnad på att dansa något som en lärare säger åt en att göra och att skapa något helt eget och framträda med det på en scen. Det är mycket modigt, säger Sofia Nohrstedt, danskonsulent vid Musik Gävleborg, en av arrangörerna.

Publiken fick se flera typer av dansstilar, till exempel street, show, modernt och lyrisk jazz. De flesta deltagare stod både för koreografi och dans. Det juryn bedömde var dock inte framförandet utan enbart det koreografiska, till exempel hur rummet utnyttjas, dynamiken, ljudet, originaliteten, idén och kostymeringen.

Nio tävlingsbidrag gjorde upp om segern. Vann gjorde Sara Larsson och Elias Bäckebjörk från Alfta med bidraget ”I gave you all”. De belönades bland annat med deltagande i riksfinalen av Skapa Dans i Örebro som avgörs i höst. Från Gävle deltog Ida Nyman Olsson och Jonna Sköld med sitt verk ”One more time”.

Mer läsning

Annons