Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga fick priser för miljöprojekt

/
  • Hela klassen arbetade med en barnbok om hur man kan spara energi, och belönas med kommunenns miljöpris.
  • Linnea Wickman och Charlotte Ljunggren bloggade om hur man lever klimatsmart. Nu fick de kommunens pris för det.
  • Sara Karim, Julia Lund och Joel Wicklund fick pris för sitt arbete med att kartera lavar, Ylva Gullberg saknas på bilden.

Luften är renast i Sandviken och sämst i Peking. Det visade fyra elever på Vasaskolan genom att jämföra hur mycket lavar det är på träden. Arbetet gav dem första pris när Gävle miljöpris 2010-2011 delades ut.

Annons

Ylva Gullberg, Sara Karim, Julia Lund och Joel Wicklund gick på Vasaskolan och som projektarbete gjorde de en kartering av lavar i Norrsundet, Ockelbo, Sandviken, Gävle och Peking.

– Vi använde overheadpapper som vi höll över barken på ett träd och räknade hur många rutor som lavarna täckte, berättar Sara Karim.

– Eftersom Ylva Gullberg åkte till Peking på en utbytesresa fick vi iden att jämföra med Peking också. Där var det noll procent lava på träden, så där var luften klart värst. I Sandviken var 29 procent täckt, säger hon.

Andra pris gick till Linnea Wickman och Charlotte Ljunggren på Borgarskolan, som bloggat om hur det är att elva klimatsmart under sex veckor, och tredje pris gick till en designklass på Polhemsskolan som gjort boken "Lär dig spara med Kevin och Sara", om en familj som sparar energi. Boken vann tidigare SVID design Open, Sveriges största designtävling för studenter.

Årets miljöstipendium går till Omställning Gästrikland, framför allt för deras arbete med Framtidsveckan i våras.

Mer läsning

Annons