Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga gav sin syn på miljön

/
  • – Varsågod! Hanna Grohp lämnade över enkätsvaren, som visar att kommunen har en hel del att förbättra i informationsväg.

Rikta miljömålen mot ungdomar och gör informationen enklare. Det är två konkreta råd från 330 ungdomar till Gävle kommun.

Annons

Enkäten har gjorts av elever på Thorén Business School.

– Det här kommer att ha stort värde för oss, säger Line Holtberget, miljöutredare.

När kommunen vände sig till ungdomsrådet för att få hjälp med ungdomars åsikter kring miljöarbete gick frågan vidare till eleverna i årskurs ett på Business-programmet. Under knappt tre dagar har de gjort en enkät bland 330 ungdomar mellan 13 och 18 år, samt producerat en utställning kring hur Gävle skulle kunna se ut 2025.

I går överlämnades resultatet av enkäten till kommunens miljöutredare och betyget är inte bra. På frågan om de vet något om kommunens miljöarbete svarar nästan åtta av tio nej. På frågan om de gör något aktivt för att för bättra miljön svarar bara en av tio nej, så intresset verkar uppenbarligen finnas.

– De har föreslagit att kommunen skulle kunna ha en Facebooksida med information, eller ordna tävlingar, säger Hanna Grohp.

Den information som finns är också svår att förstå, enligt enkätsvaren.

I elevernas utställning finns flera idéer kring hur Gävle skulle kunna bli mer miljövänligt. Ett bilfritt centrum återkommer flera gånger, liksom spårbunden trafik. Genom att skapa kanaler från Gavleån skulle bilarna kunna ersättas med båtar.

– Vi tycker att det ska vara lite Venedig. Vi blev inspirerade av Gävle Strand, säger Isabella Östling.

Fler parker och att rusta upp de parker som finns är andra förslag.

– En strand i Boulognern så att man kan bada, säger Emelie Hillman.

Miljöutredare Line Holtberget tackade för elevernas arbete, som kommer att få betydelse för det miljöstrategiska programmet.

– Det här är en otroligt viktig målgrupp. Det här är bara första steget i dialogen.

Mer läsning

Annons