Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga konstnärer belönas

/
  • Karin Bäckström, prisad textilkonstnär från Sandviken.
  • Kristin Wiking och Karin Bäckström (nedan) får Karin och Erik Engmans stipendium på 200 000 kronor vardera.

De två unga konstnärerna Karin Bäckström och Kristin Wiking kommer att tilldelas Karin och Erik Engmans stipendium. Det är ett av de största i Sverige och stipendiaterna får 200 000 kronor vardera.

– Det känns helt fantastiskt, särskilt när man hållit på så länge med något, säger Karin Bäckström.

Annons

Konstnärsstipendiet har delats ut till unga lovande konstnärer sedan 2005.

I år föll fritidsnämndens stipendiekommittés val på videokonstnären Kristin Wiking från Hedesunda och textilkonstnären Karin Bäckström från Sandviken.

När den senare nåddes av beskedet i går kväll blev hon omtumlande glad.

– O,j det är en fantastisk överraskning, jag visste att de skulle ta ett beslut i dag, men du är den första som berättar, säger Karin Bäckström.

Beloppet 200 000 kronor gör detta till ett av de största stipendierna i Sverige för unga konstnärer. För Karin Bäckström som har fullt upp med sitt mastersarbete i textilkonst på Konstfack i Stockholm kunde pengarna inte ha kommit lägligare.

– Särskilt nu som jag är inne på mitt sista år av utbildningen. Jag vill använda de här pengarna till utrustning för att kunna fortsätta med mitt konstnärliga arbete.

Hon vet inte varför just hon fick stipendiet men tror att den nära kontakten med hemorten spelat in.

– Jag tror det kan bero på att jag har ett starkt engagemang i Sandviken. Den kopplingen tror jag är viktig, säger Karin Bäckström som poängterar att den betyder enormt mycket för henne själv också.

– Jag tycker det känns jätteviktigt att stanna kvar i Sandviken. Jag kan göra en massa konstprojekt i Stockholm, men i Sandviken betyder det något. Här finns inte så mycket annat.

Stipendiet kommer att delas ut på Gävle Konstcentrum den 1 december.

Mer läsning

Annons